Конституционният съд (КС) отклони искането на част от народните представители

...
Конституционният съд (КС) отклони искането на част от народните представители
Коментари Харесай

КС отказа да тълкува какво мнозинство е нужно за промените в Конституцията

Конституционният съд (КС) отклони настояването на част от народните представители да разтълкува разпоредбите за изменение на Конституцията, заложени в самата нея посред процедура по промени в нея . Това заяви Lex.bg.

Решението бе взето единомислещо. То бе подкрепено от всичките 10 конституционни съдии.

Искането за тълкувание бе импортирано от депутати от " Възраждане " и Има Такъв Народ . През ноември те сложиха въпроса дали е наложително съществуването на болшинство от три четвърти от всички народни представители за всяко от трите гласувания за приемане на закон за изменение или допълнение на Конституцията.

Според Конституционен съд въпреки даването на наложително нереално пояснение на главния закон да е прерогатив на конституционната пълномощия, тя няма монопол върху тълкуването.

Когато Конституционният съд пояснява нереално наредбите на Основния закон, той се стреми да разкрие смисъла, наличието и обсега на висшите за обществото полезности и съществени начала в вероятност, която по своя мащаб надвишава съответен проблем, до момента в който тълкуването, което дължи Народното събрание при практикуване на своите функционалности за ценене на върховенството на Конституцията, отразява настоящото измерение на тези правила и полезности в подтекста на съответния решаван въпрос, разясняват магистратите.

Конституционните съдии акцентират, че настояването на депутатите е направено в миг, в които е подложен в ход развой на разглеждане на предложение за изменение и допълнение на Конституцията, а то е обосновано и с съответните правила, по които се развива той. При тези условия има риск конституционната пълномощия да измести разгръщането на демократичния развой и в сегашния случай да се допусне разбъркване на функционалностите на Народното събрание и на Конституционния съд, се показва още в решението на Конституционен съд.
 Бойко Рашков пропука конституционното болшинство Обновена
Бойко Рашков пропука конституционното болшинство

Все отново Народното събрание одобри на първо четене измененията в Конституцията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР