Конституционният съд /КС/ напомни на парламента, че все още не

...
Конституционният съд /КС/ напомни на парламента, че все още не
Коментари Харесай

КС напомни за трети път на парламента да посочи съдии от квотата си

Конституционният съд /КС/ подсети на Народното събрание, че към момента не е извършил конституционното си обвързване да уточни от своята квота двама съдии в Конституционен съд. Това е станало с писмо на ръководителят на Конституционен съд Павлина Панова до ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов.

Още през август и ноември 2021 година Конституционният съд уведоми документално Народното събрание за идното приключване на мандатите на арбитър Анастас Анастасов, който изтече на 15 ноември 2021 година, и на арбитър Гроздан Илиев, който изтече на 28 февруари 2022 година С спомагателни писма през март и юни 2022 година ръководителят на Конституционния съд обърна внимание на българския парламент, че съдът действа в понижен състав.

Това е трето писмо, в което се показва угриженост, че към този момент съвсем една година Народното събрание не извършва задължението си и затруднява естественото реализиране на пълномощията на Конституционния съд, написа lex.bg. Председателят на правната комисия в Народното събрание Радомир Чолаков е обяснил, че депутатите са осведомени с казуса и имат предпочитание да го решат, само че изборът на двама членове на Конституционен съд, членове на Висшия правосъден съвет и на Инспектората към Висш съдебен съвет би трябвало да върви в пакет.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР