Конституционният съд (КС) единодушно реши да образува дела по искания

...
Конституционният съд (КС) единодушно реши да образува дела по искания
Коментари Харесай

КС образува дело за Бюрото по защита на Гешев

Конституционният съд (КС) единомислещо реши да образува каузи по претенции за оповестяване отвън закона на Бюрото по отбрана на основния прокурор и разпореждания от Изборния кодекс (ИК)

В началото на март президентът Румен Радев нападна законността на Бюрото на Гешев, нашумяло с присъединяване си в редица показни арести, в това число с нахлуването в президентството.

Президентът афишира, че полицейските пълномощия, които има Бюрото на Гешев, не разрешават никакъв цивилен надзор. В същото време с дейностите си Бюрото може да засегне извънредно значими полезности като човешкия живот и здраве, свободата, персоналния живот на лица.

" Главният прокурор не може по едно и също време да управлява Бюрото и да упражнява контрол за правда над неговите дейности – това значи да надзирава самичък законността в личните си дейности ", се споделя в позицията на президента.

Румен Радев добавя, че съсредоточаването на спомагателна власт в ръцете на основния прокурор нарушава правилото за разделяне на управляващите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР