Конституционният съд (КС) единодушно отмени мораториума за придобиване по давност

...
Конституционният съд (КС) единодушно отмени мораториума за придобиване по давност
Коментари Харесай

КС отмени мораториума за придобиване по давност на държавни и общински имоти

Конституционният съд (КС) единомислещо анулира мораториума за придобиване по отминалост на държавни и общински парцели. Това стана на 16-ата година от въвеждането му, заяви.

Решението е последното, което той взема в сегашния си състав, защото на 1 март изтича мандатът на Гроздан Илиев и съдът остава с 10 членове.

Мораториумът беше въведен в Закона за собствеността (ЗС) през 2006 година и от този момент непрестанно бива удължаван, като последно това стана през 2018 година с обещанието, че привилегията за страната и общините ще отпадне от 2023 година

В България от 1951 година до 1 юни 1996 година работи тотална възбрана за придобиване на каквато и да е движимост държавна или общинска благосъстоятелност. Тогава с промени в Закона за собствеността тя отпадна (законодателят я остави единствено във връзка с обществената държавна и общинска собственост) и по този начин до 2006 година, когато малко преди да изтекат 10-те години, които разрешават да се придобие парцел и при недобросъвестно притежание, беше въведен първият мораториум във връзка с държавната и общинската благосъстоятелност.

В продължение на над 15 години страната го удължава, като всякога претекстът за това е, че още не е завършил процесът по вписване и актуване на парцелите ѝ, както и този на общинската благосъстоятелност.

Последното удължение е специфичен случай, защото беше направено със задна дата - изменението в ЗС, с което беше регламентирано, беше признато през януари 2018 година, само че влезе в действие от 31 декември 2017 година

Освен това предходната година обсегът на мораториума беше уголемен и отбраната от придобиване по отминалост беше разпростряна и над учебни парцели. В настоящия ѝ тип наредбата, оповестена през днешния ден за противоконституционна, гласи: " Давността за придобиване на парцели - частна държавна или общинска благосъстоятелност стопира да тече до 31 декември 2022 година, в това число за придобиване на аграрни земи, които са благосъстоятелност или върху които е възобновено правото на благосъстоятелност по реда на Закона за собствеността и използването на земеделските земи на държавни или общински учебни заведения, или на други държавни и общински институции в системата на предучилищното и учебното обучение ".

Мораториумът беше нападнат в Конституционен съд от Висшия адвокатски съвет (ВАдС). Адвокатурата посочи, че той касае единствено частна благосъстоятелност - държавна или общинска, а не и обществената, и на процедура слага една категория частна благосъстоятелност и нейните притежатели в привилегировано състояние по отношение на друга. Освен това ВАдС уточни, че защото всеки придобиван прийом за едно лице е прийом за загубване на право на благосъстоятелност на другиго, с мораториума на процедура страната и общините черпят права от личното си безучастие, единствено тъй като са се дезинтересирали от владението и стопанисването на парцелите си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР