Конституционният съд (КС) единодушно допусна за разглеждане искането на бившия

...
Конституционният съд (КС) единодушно допусна за разглеждане искането на бившия
Коментари Харесай

Конституционният съд допусна искането на Гешев за „отмяна“ на промените в НПК и ЗСВ

Конституционният съд (КС) единомислещо позволи за разглеждане настояването на някогашния основен прокурор Иван Гешев за оповестяване за противоконституционни на промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за правосъдната власт (ЗСВ), с които беше въведен механизъм за следствие на обвинител №1 и беше свалено болшинството за освобождението му.

С тях депутатите задължиха правосъдната власт да организира нова процедура за избор на членове на Висш съдебен съвет от професионалната квота, макар че предходната година съдиите, прокурорите и следователите избраха своите представители в съвета.

Освен това в Наказателно-процесуален кодекс беше уредена процедура, по която доказаните от горестоящ прокурор отводи за формиране на досъдебно произвеждане за тежки закононарушения и други категорично изброени сформира, ще могат да се апелират пред съд, който ще може да връща преписката на прокурора със наложителни инструкции за използване на закона.

Иван Гешев оспори тези промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт и с днешното си определение Конституционен съд одобри, че ще се произнесе по тях.

Допускането на делото за разглеждане може да е съображение Висшият правосъден съвет още веднъж да разиска откритата от него предишния четвъртък процедура за избор на нов основен прокурор. Според част от кадровиците то може да е съображение за прекъсването ѝ, защото решението на Конституционен съд директно я визира – от него зависи с какво болшинство Висш съдебен съвет избира основен прокурор. Според други обаче няма причина да се стопира изборът на нов обвинител №1, защото разискването и гласуването на възможните кандидатури е планувано за 26 октомври 2023 година и се чака до тогава Конституционен съд да се е произнесъл.

Бившият основен прокурор разяснява:

" Днешното решение на Конституционния съд да допусне за разглеждане настояването ми за оповестяване за противоконституционни на измененията в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуален кодекс удостоверява казаното от мен:

 Рекордно бързото ми премахване трябваше да изпревари произнасянето на Конституционен съд.

Крадливи политици подчиниха Висшия правосъден съвет на своите лични страхове и го принудиха да съблюдава техния подмолен график.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР