Конституционният съд (КС) допуска за разглеждане по същество искането на

...
Конституционният съд (КС) допуска за разглеждане по същество искането на
Коментари Харесай

КС ще разгледа питането на Гешев дали са противоконституционни промените в НПК и ЗСВ

Конституционният съд (КС) позволява за разглеждане всъщност настояването на някогашния основен прокурор на Иван Гешев да се ревизира да ли са противоконституционни Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за правосъдната власт (ЗСВ).

Решението на Конституционен съд за допустимостта на настояването на Гешев признато през днешния ден единомислещо с 10 гласа и за него се оповестява на уеб страницата на съда.

Ще се ревизират за противоконституционност член 213, алинея 4 - 6, член 247б, алинея 2, член 250, алинея 1, т. 2, член 411а - член 411и от Наказателно-процесуален кодекс, член 30, алинея 5, т. 21 и 22 и алинея 7, член 33, алинея 3, член 112, алинея 6, член 147, алинея 7, член 173, алинея 11 и 12, член 173а, член 230, алинея 1, изр. трето и член 230а от Закон за съдебната власт, § 31, алинея 2 и § 41 от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс ( от 2 юни 2023 година, в действие от 6 юни 2023 година).

Припомняме, че  Иван Гешев   за оповестяване на противоконституционност на някои разпореждания от Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт . Текстовете се отнасят до отводите на прокурор за формиране на досъдебни производства, механизма за без значение следствие на основния прокурор и избора на членове на Висшия правосъден съвет (ВСС).
 Нели Куцкова: Депутатите да изпълнят закона преди да го трансформират
Нели Куцкова: Депутатите да изпълнят закона преди да го трансформират

Да изберат членове на политическата квота за нов състав на ВСС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР