Конституционният съд единодушно отмени новите текстове в Закона за държавния

...
Конституционният съд единодушно отмени новите текстове в Закона за държавния
Коментари Харесай

Конституционният съд върна обратно пенсионерите в администрацията

Конституционният съд единомислещо анулира новите текстове в Закона за държавния чиновник, с които се не разрешава на пенсионерите да работят в администрацията. Решението е взето с 11 гласа, защото е отсъствал конституционният арбитър Георги Ангелов, заяви lex.bg.
Измененията в закона бяха направени през закона за бюджета за 2019 година и влязоха в действие от 1 януари. С тях беше въведено условието държавните чиновници да не са се пенсионирали. По този метод трябваше да бъдат уволнени към 2000 служители. Промените засягаха единствено чиновниците, които не престават да работят като пенсионери. По неофициална информация в държавната и общинските администрации изкачали решението на Конституционен съд и не са почнали уволненията.
В претекстовете си Конституционен съд отбелязва: "Несъвместимостите са основни ограничавания на правата на жителите, и заради това те би трябвало да бъдат открити със закон единствено по съображения, свързани със отбрана на различен конституционно важен интерес, какъвто в тази ситуация не е налице “. Съдиите са се съобразили и с обстоятелството, че в някои сфери възрастовите прагове за пенсиониране са прекомерно ниски и новото условие към администрацията ще провокира освобождението на чиновници с добра подготовка.
Конституционният съд акцентира, че засегнатите от закона жители добросъвестно са упражнили правото си на пенсия, като към оня миг законът не им е забранявал на това съображение да аплайват за държавна работа.
Новите разпореждания в Закона за държавния чиновник бяха атакувани в Конституционен съд от президента Румен Радев, а по-късно и от омбудсмана Мая Манолова.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР