Константин Шаламанов © Велко Ангелов Още по темата Приходите скачат,

...
Константин Шаламанов © Велко Ангелов Още по темата Приходите скачат,
Коментари Харесай

Константин Шаламанов: Интернет помага и нашия традиционен бранш да расте

Константин Шаламанов

© Велко Ангелов Още по тематиката
Приходите скачат, акциите не

Финансовите доклади на обществените компании не престават да се усъвършенстват, само че това не се отразява на фондовия пазар
8 дек 2017
" Лавена " набра 4.2 млн. лева от фондовата борса

Производителят на " Бочко " усили сполучливо капитала си
9 окт 2017
Производителят на " Бочко " усилва капитала си с 4 млн. лева през борсата

" Лавена " ще употребява средствата за уголемение на складовете си и за поддръжка на салдото си
16 авг 2017 В навечерието на новата година се срещаме онлайн с бизнес клиентите на " Капитал " в друг формат събития с обща тематика Digital Transformation. Заедно с тях търсим отговорите на въпросите по какъв начин цифровите технологии въздействат на бизнеса им и по какъв начин трансформират производството, услугите, методите за продажба, създаването на нови артикули.

Константин Шаламанов е ръководител на съвета на шефовете и съсобственик на козметичната компания " Лавена ", която е водач в сегмента за артикули за бебета и дребни деца с марката си " Бочко ".

Как технологиите и интернет трансформират вашия бизнес?

" Лавена " се занимава с козметика. Това е обичаен бизнес и всички ние употребяваме козметика всеки ден. Интернет по-скоро навлиза не в използването на козметиката, колкото в информационните принадлежности, с които поддържаме връзка с клиентите – обществените платформи, интернет-сайтовете и интернет-информацията са незаместим източник на информация и главен метод за връзка с потребителите.

Те ли помогнаха " Бочко " да стане номер едно козметична марка в съвсем всички сегменти в бранша?

Включително и те имат присъединяване, като младите майки са доста по-активни в потреблението на интернет от техните родители, да вземем за пример.

Кои са главните трендове в козметичния бранш през миналата година, по-специално в грижата за най-малките? Расте ли бизнесът?

Бизнесът пораства и се трансформират условията на майките към артикули за сензитивна кожа, хипоалергенни, защото стават от ден на ден проблемите с кожата на новородените, родителите деликатно оглеждат съставките на продуктите, тъй че се покачват условията към качеството на предлаганите артикули, по-информирани са потребителите и по-взискателни.

Как реагирате на новостите, следвате потребителите или им налагате наклонността за по-здравословна, по-хипоалергенна козметика?

Смятаме, че това е международен тренд, той не е единствено за България, тъй че поставяме извънредно доста старания в непрекъснато осъвременяване и възстановяване на рецептурите, тъй че да са все по-добри и все по-атрактивни за пазара.

Цел ли ви е било разрастването на вторичния пазар на вашите артикули?

Правили сме доста социологически проучвания, тъй че сме уверени, че за доста от категориите, вторичният таргет е доста по-голям от първичния – за сапуни, шампоани извънредно доста хора възрастни, моят татко, да вземем за пример, употребява шампоан за бебета, защото доста хора считат, че щом е за бебета, хипоалергенна кожа, значи за възрастни би трябвало да е още по-добър и чист артикул. Така че особено това е специфичност за България, по света рядко виждаме сходни трендове, само че в България при доста от продуктите, вторичният таргет е доста по-голям.

С какви проблеми се сблъсквате на българския пазар и по какъв начин ги решавате?

Най-сериозни проблеми изпитваме, когато пускаме нова марка на българския пазар, само че това, мисля, че са проблеми на всичките ни колеги-конкуренти и на всички предприемачи, защото нова марка, изключително на подобен дребен пазар, е предизвикателство да се осведоми потребителят за съществуването й, за нейните преимущества и дефекти, за това, че е по-добра от съществуващите и каква тъкмо стойност носи на потребителя, което за подобен дребен пазар допуска едни огромни информационни бюджети, които след това пазарът не може да възвърне като инвестиция.

Какво очаквате за бизнеса си през идната година?

Надявам се да продължим със същото лудо движение на развиване – тази година рапортуваме двуцифрен растеж на продажбите и още по-голям % на облагата. Надявам се да запазим това движение и през идната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР