Консолидираният бюджет завършва миналата година на касов дефицит 1.15 млрд.

...
Консолидираният бюджет завършва миналата година на касов дефицит 1.15 млрд.
Коментари Харесай

Внесеният в бюджета ДДС надхвърли 11 млрд. лв. през 2019 г.

Консолидираният бюджет приключва предходната година на касов недостиг 1.15 милиарда лева, или съвсем 1% от прогнозния Брутният вътрешен продукт

© Георги Кожухаров Януари приключва на плюс 841 млн. лева
Приходите по консолидираната фискална стратегия през януари доближават 3.75 милиарда лева, демонстрират предварителните данни на Министерството на финансите. Това е нарастване с 1% и идва от растежа на данъчни и неданъчни доходи, до момента в който постъпленията от помощи (основно европейски средства) към този момент са по-ниски на годишна база. Разноските пък се покачват с 6.2% до 2.7 милиарда лева без вноската в бюджета на Европейски Съюз.
Постъпленията в бюджета през 2019 година надвишават 44 милиарда лева, което е с 11% над сумата от миналата година. Увеличението се дължи значително на покупките на семейства - приходите от Данък добавена стойност се покачват с над 10% до 11.1 милиарда лева, като водещата мощ са покупко-продажбите в страната, до момента в който постъпленията от импорт понижават. От друга страна, разноските нарастват по-бързо - с 14% до 45.2 милиарда лева, само че тук огромен фактор са парите, изплатени за F-16 (над 2 милиарда лева.).

Така консолидираната фискална стратегия приключва годината на касов недостиг от 1.15 милиарда лева, или 0.97% от прогнозния Брутният вътрешен продукт. След актуализация в средата на предходната годината в бюджета беше заложен недостиг от съвсем 2.5 милиарда лева поради договорката за американските изтребители. Предходни години също беше плануван на минус, само че в края на годината завършваше с остатък.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По-високи приходи, повече налози

През 2019 година данъчните доходи в бюджета нарастват с 9.4% до 35.3 милиарда лева, а от тях съвсем една трета са от Данък добавена стойност. Постъпленията от Данък добавена стойност от покупко-продажби в страната се покачват с 22% до 6.8 милиарда, до момента в който от импорт понижават с 4.5%. С една десета по-високи са и приходите от налог върху прихода на работещите, които доближават 4 милиарда лева, а постъпленията от корпоративен налог се усилват с 9.4% до 2.7 милиарда лева Успоредно с приходите се покачват и осигурителните заплащания - с над 11%, като по този начин сумата набъбва до 10.5 милиарда лева (7.6 милиарда от социалноосигурителни вноски и малко над 2.9 милиарда от здравни вноски).

Постъпленията от акцизи пък доближават 5.5 милиарда лева, което е с 5.4% над сумата от миналата година - главно от таксата върху цигари (3.8 пр.п. от увеличението). С съвсем една пета по-високи са и неданъчните доходи - държавни такси, доходи и приходи от благосъстоятелност, концесии, 6.3 милиарда лева при 5.3 милиарда през 2018 година
Бюджетните разноски пък са с 14.4% по-високи през 2019 година и се равняват на 45.2 милиарда лева Тук мотор са финансовите разноски, които се усилват с 2.2 милиарда лева на годишна база до 7.5 милиарда през 2019 година

Приблизително толкоз обаче беше и изплатената през август сума за американските изтребители F-16, което значи, че без договорката равнището на капиталовите разноски остава съвсем без смяна по отношение на миналата година.

По-високите разноски за личен състав, които нарастват с 14.3% до над 10 милиарда лева, са виновни за 3.3 пр.п. от общото нарастване, а растежът на обществените разплащания и дотациите (общо 21.16 милиарда през 2019 г.) - за още надлежно 3 пр.п. и 2.1 пр.п.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР