Консервационисти откриха доказателства за размножаването на птици от вида орел

...
Консервационисти откриха доказателства за размножаването на птици от вида орел
Коментари Харесай

За първи път от 200 г.: Откриха доказателства за размножаването на орел рибар в Ирландия

Консервационисти откриха доказателства за размножаването на птици от типа орел риболовец н а остров Ирландия за първи път от повече от 200 години, заяви ДПА.

Двойка орли са се развъдили в прикрито гнездо в Северна Ирландия , споделиха от неправителствената организация „ Ълстър Уайлдлайф “.

От организацията прецизираха, че античната хищна птица се е заселила в региона по натурален път и в този момент сполучливо са се излюпили минимум две, а евентуално даже три дребни.

Откритието беше направено от Джайлс Найт , консултант по схемите за екологично земеделие в „ Ълстър Уайлдлайф “.

„ Дълго време укривам тази вест, с цел да подсигурявам сигурността и благосъстоянието на тези зрелищни , само че уязвими птици “, сподели той. „ Заедно със сина си Оуен следих по какъв начин възрастните се връщат на същото място от 2021 година насам, тъй че можете да си визиите вълнението ми сега, в който видях три дребни и две възрастни птици тази година. Поне две от дребните излетяха този сезон, което е голям триумф за опазването на околната среда и свидетелства за функционираща екосистема на влажните зони с доста подобаващи местообитания и риби, с цел да може този висш див звяр още веднъж да политне в нашето небе и да се върне в местността на езерата Фермана. “

От „ Ълстър Уайлдлайф “ показват, че до момента се смяташе, че орелът риболовец е липсващ като размножаваща се птица на остров Ирландия в края на 18-и век.

Въпреки че постоянно е забелязван при миграция към и от Африка на юг от Сахара , до момента размножаването му в Ирландия не е било открито.

Д-р Марк Ръдок от доброволческата Група за проучване на грабливите птици в Северна Ирландия сподели, че местоположението на гнездото няма да бъде разкрито, с цел да се подсигурява сигурността на птиците.

„ Сега тези птици са още веднъж в Ирландия и се развъждат сполучливо – извънредно значимо е да бъдат оставени на мира, с цел да може броят им да продължи да пораства, като се връщат всяка година, с цел да се развъждат. Вярваме и се надяваме, че това може да е началото на династията на грабливите птици “, изясни той.

В цяла Ирландия наблюдението на орела риболовец, построяването на платформи за гнездене и планирането на стратегии за пренасяне и връщане на представителите на типа са измежду дейностите, които природозащитниците подхващат от години насам.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР