Консервативната националистическа партия ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан даде

...
Консервативната националистическа партия ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан даде
Коментари Харесай

Унгария постави ново условие, за да допусне Швеция в НАТО

Консервативната националистическа партия ФИДЕС на унгарския министър председател Виктор Орбан даде да се разбере през вчерашния ден, че дружно с по-малкия си сътрудник в ръководещата коалиция - Християндемократическа национална партия, упорстват първо шведският министър-председател Улф Кристершон да посети Будапеща.

Кристершон беседва с Орбан в коридорите на изключителната среща на върха на Европейския съюз в четвъртък в Брюксел. Шведският министър председател сподели, че е имал " добър диалог " с унгарския си сътрудник, само че добави, че избира да не пътува до Будапеща, до момента в който Унгария не даде зелена светлина за присъединението на Швеция към НАТО.

Унгарската опозиционна коалиция, включваща леви и демократични партии, изиска особено съвещание на Народното събрание в понеделник за разискване на въпроса. Двете партии от държавното управление, които имат болшинство, обаче споделиха, че техните депутати няма да участват.

По стратегия новата сесия на унгарския парламент би трябвало да стартира чак на 26 февруари.

Унгария е единствената от 31-те страни членки на НАТО, която не е утвърдила контракта за присъединение на Швеция. Дясното националистическо държавно управление на Орбан се аргументира с рецензиите на Швеция поради обстановката с върховенството на закона в централноевропейската страна.

Швеция кандидатства за присъединение към НАТО дружно със прилежаща Финландия през май 2022 година - три месеца след съветската пълномащабна инвазия в Украйна. През април предходната година Финландия стана 31-ата страна членка на Алианса.

Натискът върху Унгария да ратифицира присъединението на Швеция към НАТО се ускорява, откакто в четвъртък тя най-накрая се съгласи да не блокира повече даването на нова помощ за Украйна, отбелязва Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР