Консенсусът по отношение на еврото със сигурност се е състоял

...
Консенсусът по отношение на еврото със сигурност се е състоял
Коментари Харесай

Горанов: Време е да се развенчаят митовете, свързани със заменянето на лева с евро


Консенсусът във връзка с еврото сигурно се е състоял в България. Това сподели министърът на финансите Владислав Горанов по време на полемика „ България в Еврозоната. Икономическата логичност против митовете “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Гораонов подчертава на митовете, които би трябвало да бъдат развенчани, с цел да могат хората да бъдат спокойни, че позитивите на страната ни от влизането в Еврозоната ще е в интерес на страната.

„ Искам да развенчая някои от главните легенди, които се популяризират за участието на България към Еврозоната. Един от тях е обвързван с повишаване на цените от прехода от лев в евро. Със сигурност сходен ценови скок е вероятен, само че той се мери с пренебрежими размери и доказателство за това можем да открием от времето, когато деноминирахме българския лев – тогава не видяхме да има подобен потрес. Вторият мит е опитът на някои условно патриотични обединения да настояват, че България ще загуби от своя суверенитет. Всъщност в противен случай - по този начин България ще бъде участник в решенията на Европейската национална банка. Тоест, влизането в Еврозоната ще усили опциите на страната и на Българска народна банка да вземат участие по- интензивно в паричната политика “, сподели министър Горанов.

Той разяснява още, че от всички страни членки в Еврозоната България е единствената страна, която от съществуването на еврото, е отговаряла на критериите за него и, че странната ни е по-добър член в Еврозоната от останалите страни.

„ Друг мит е, че приемането на еврото ще заплаши нашата конкурентоспособност. България сподели засилена интеграция в последните години и данните, че приемането на еврото няма да заплаши нашата конкурентоспособност, са показани от всички макроикономически индикатори “, добави той.

Министър Горанов е безапелационен, че опасението на хората, че след приемането на еврото България може да се трансформира във втората Гърция е несъстоятелно, защото макроикономическите индикатори по развиване и конкурентоспособност са в интерес на България пред Гърция. Горанов посочи, че единственият индикатор, по който гърците ни превъзхождат, е Брутният вътрешен продукт на глава на популацията. Но през последните години България е допълнила 10 пункта, а Гърция е отстъпила с 27 пункта по този индикатор. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР