Конкурсното начало при избора на шефове на държавните фирми е

...
Коментари Харесай

Кой ще оглави ЕСО - въпрос за половин милиард

Конкурсното начало при избора на шефове на държавните компании е на път да се трансформира в цялостен безпорядък, а неналичието на обществена информация стартира да наподобява повече на реплика на съревнование, в сравнение с действителна конкуренция. Примерите за това са доста, а изборът на новото управление на " Електроенергийния систематичен оператор " (ЕСО) не прави изключение.

Кой ще ръководи ЕСО обаче е от извънредно значение, изключително поради обстоятелството, че в последния вид на Плана за възобновяване се планува диспечерът да получи към 500 млн. лева за развиване на мрежата. Затова и мълчанието на институциите по тематиката е изключително смущаваща.
Докъде е процедурата?
Докъде е процедурата по желание на ново управление на ЕСО в действителност не е напълно ясно. В. " Капитал " се опита да разбере повече за периодите, участниците и отпадналите претенденти, само че това се оказа сложна задача. От самото сдружение обявиха, че процедурата не се движи от тях, макар че на уеб страницата им е поместена публикация за конкурс за набиране на претенденти за членове на управлението.

От Министерството на енергетиката препратиха към БЕХ, а от самия БЕХ обявиха, че въпросите са ориентирани към специалистите. Позицията на министерството е странна в случай, че като принципал на БЕХ ведомството би трябвало да е наясно какво се случва там. Самият холдинг пък към момента не може да даде информация за това кои поименно са претендентите, до каква степен е процедурата и какви са периодите оттук насетне. В петък (23 април) обаче от БЕХ са разгласили известие, че по отношение на налагането на мораториум на назначенията състезанието за избор на представител на страната в ЕСО се стопира.

В началото на март позволените претенденти до присъединяване в устната част на процедурата за избор на Надзорния съвет на ЕСО бяха Пламен Радонов, Евден Николов, Иван Йотов, Лъчезар Димитров и Георги Наков. Радонов и сега е част от надзора. Той е някогашен основен секретар на Съюз на демократичните сили, когато водач на партията беше Пламен Юруков. Евден Николов пък бе претендент за КЕВР през 2018 година, подсилен от " Воля ". Иван Йотов е някогашен началник на ЕСО, а Лъчезар Димитров и Георги Наков са специалисти от самото сдружение.
Иван Йотов. Фотограф: Анелия Николова Ами самостоятелните?
От Агенцията за обществените предприятия обясниха, че са номинирали няколко души за самостоятелни претенденти в ЕСО. Това са Александър Тричков, Костадин Попов, Георги Миков, Пламен Герджиков и Лъчезар Димитров. За тях не се знае доста, само че Пламен Герджиков има стаж като шеф на " Централното диспечерско ръководство ", а Лъчезар Димитров - като шеф на дирекция " Пренос на електрическа сила " в ЕСО.
КАПИ i КАПИ профили
Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO.
ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЕН СИСТЕМЕН ОПЕРАТОР ЕАД Собствен капитал 2124,2 Печалба 24,0 Активи 2708,0 Пасиви 583,7 Брой заети 4128 Приходи 668,3 Данните са за 2019 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева
Имената на тези номинирани претенденти са изпратени в БЕХ, който би трябвало да вземе дефинитивно решение кой да влезе в надзора на ЕСО. С изпращането на посоченото писмо, работата на Комисията по номиниране е завършила, пишат от Агенцията за обществените предприятия до в. " Капитал ".

Въпреки тези данни, неналичието на цялостна и систематизирана информация за хода на всички процедури на едно място е смущаваща на фона на поръчките за бистрота. Затова и концепцията да се вкара спортно начало от ден на ден стартира да наподобява като опорочена, а състезанията - като проформа.
С какво е друго ЕСО?
Структурата на ЕСО е изключително значима поради средствата, които ще получи сдружението в близко бъдеще. В Плана за възобновяване сдружението е посочено като адресат на към 500 млн.лв. (в интервала 2021-2026 г.) за развиване на мрежата по тази причина е изключително значимо кой ще застане отпред на конструкция, която ще може да разходва подобен обществен запас.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР