Конкретни резултати за разпределението на икономиите и резерва на НЗОК

...
Конкретни резултати за разпределението на икономиите и резерва на НЗОК
Коментари Харесай

Касата и БЛС предпоследно: Увеличават цените на всички клинични пътеки от 1 септември

Конкретни резултати за разпределението на икономиите и запаса на НЗОК до края на годината може да се чакат в петък. Това стана ясно след днешната среща сред УС на БЛС, Надзорния съвет и шефа на Здравната каса при служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев.

На срещата е реализирано единодушие да бъдат увеличени цените на всички клинични пътеки до края на годината, считано от 1 септември. Така ще се даде опция на лечебните заведения да изработят заложените им бюджети и надлежно да усилят заплатите на личния състав до минималните равнища от 2000 лева за доктор и 1500 лева за здравна сестра.

„ Няма подобен вид. Това нарастване ще остане и за по-късно “, обаче отсече ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров след срещата.

„ Ще настояваме нарастването на цените да с 18%, тъй като с досегашните цени лечебните заведения са изработвали 230 млн. лева месечно, с 10% са още 23 млн. лева и ще станат 253 млн. лева на месец. За да се получи това, което лечебните заведения е трябвало да получат през годината, минимумът е 18% “, сподели още доктор Маджаров.

По думите му тази сметка е „ бакалска “, само че до момента „ бакалските “ сметки на БЛС постоянно са излизали правилни.

„ Ще настояваме както икономиите, по този начин и средствата от запаса да отидат за сътрудниците от болничната помощ, ПИМП и СИМП. Целта е особено лечебните заведения да съумеят да вдигнат заплатите на сътрудниците, макар отпадането на тези текстове от НРД към този момент, тъй като те имат предпочитание да го създадат, само че нямат запас “, сподели доктор Маджаров.

По-рано през днешния ден пред NOVA NEWS доктор Маджаров посочи, че нарастването на възнагражденията на лекарите е един от методите за справяне с кадровата рецесия.

„ Плановете бяха от 1 май нататък всеки месец в болнична помощ да има закупени от Касата услуги за 250 млн. лева Към 30 септември данните демонстрират, че нито един месец от 1 май до момента болничната система не е получила такива средства. 230 млн. лева е междинната приблизителна сума, защото няма задоволително пациенти. Като се извадят от общия бюджет лечебните заведения, които са надвишили прогнозните бюджети, се оказва, че към болничната система са отишли едвам по 220 млн. лева на месец. Как да усилят заплатите, това са 30 млн. лева по-малко “, сподели доктор Маджаров.

„ Това демонстрира, че сме били доста надалеч от това, което сме подписали ”, съобщи още той и разясни, че остатъкът от средствата не е усвоен, а стои в НЗОК.

„ Надзорния съвет взе решение да изплати 40 млн. лева надлимитна активност и останалите 90 млн. ги разпредели по бюджетите, като се похвали, че е нараснал месечните стойности с 30%. А в действителност нищо не е увеличено ”, сподели още той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР