Конгресът на САЩ трябва да демонстрира готовността си да приложи

...
Конгресът на САЩ трябва да демонстрира готовността си да приложи
Коментари Харесай

Бивш съветник в администрацията на Тръмп: Инициативата на Петреъс за пряка намеса в Украйна трябва да бъде отхвърлена

Конгресът на Съединени американски щати би трябвало да показва готовността си да приложи Закона за военните пълномощия и да изиска от администрацията на президента Джо Байдън да посредничи за спокойно разрешаване на спора в Украйна, вместо да разисква рисковата самодейност на някогашния шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс за директна военна интервенция в спора. Това пише  пенсионираният полковник и някогашен консултант на министъра на защитата на Съединени американски щати в администрацията на Доналд Тръмп Дъглас Макгрегър в публикация за The American Conservative, оповестява.

По думите на Макгрегър  " очевидният интерес “ на Белия дом към неотдавнашното съмнение на пенсионирания военачалник Дейвид Петреъс - че Вашингтон и неговите съдружници може непосредствено да се намесят в продължаващия спор в Украйна, като изпратят там войски, демонстрира, че американската външна политика прави извънредно чудноват завой. " Петреъс не изяснява за какво Съединени американски щати се нуждаят от тези военни дейности. Но не е мъчно да си отговорите. Такава интервенция има за цел да избави украинските сили от проваляне и евентуално да принуди Москва да договаря при изискванията на Вашингтон, каквито и да са тези условия “, изяснява Макгрегър.

Петреъс изясни, че военните дейности, които той предлага да се подхващат, не са директна интервенция на НАТО. Те ще би трябвало да бъдат осъществени от " водени от Съединени американски щати многонационални сили “ — с други думи, както бе в Ирак. " Но Украйна не е Ирак и съветската войска не е като иракската войска, която се придвижва в елементарни пикапи с автоматизирани пушки “, предизвестява Макгрегър.

Въпреки това предлагането на Петреъс удостоверява две значими изводи, се акцентира в публикацията. Първо, то свидетелства за окаяното положение на въоръжените сили на Украйна, които без поддръжката на задгранични наемници и " полски бойци, воюващи в украински униформи “, в този момент не са в положение да противодействат военно и не престават да губят жива мощ, написа Макгрегър. Второ, това приказва за опасения, че с настъпването на студовете обстановката може да се промени в интерес на Русия, отбелязва създателят.

" С други думи, същинското обръщение на концепцията на Петреъс е, че единственият метод да се удължи животът на режима на Зеленски е директната интервенция на силите на Вашингтон и неговите съдружници, преди да е станало прекомерно късно “, написа Макгрегър. Подкрепящите ястреби в Белия дом, Пентагона и Централно разузнавателно управление на САЩ разчитат, че американците ще повярват, че вкарването на американски войски в Украйна без оповестяване на война би помогнало за постигането на съглашение с Русия. Въпреки това е безразсъдно и много рисково да се спори по този метод, акцентира създателят.

Според Макгрегър американците би трябвало да отхвърлят тази рискова концепция, даже в случай че тя наподобява подобаваща за някого. Още преди 30 години известният американски посланик и историк Джордж Кенан написа, че " сме склонни сме придаваме прекомерно огромно значение на военните фактори в ущърб на политическите и вследствие на това свръхмилитаризираме отговорите си “, което води до хроничната некадърност на Вашингтон да обвърже развиването и потреблението на военната мощност на Съединени американски щати с постижимите цели на националната си тактика, напомня Макгрегър.

Той също по този начин признава, че някаква осезаема премия под формата на бъдещи назначения или финансови облаги сигурно ще бъде обещана на Петреъс и неговите сътрудници, в случай че тази самодейност може да бъде разпространявана и осъществена. В същото време значимите въпроси за това какъв брой жива мощ, материално-техническа инфраструктура, муниции, здравна поддръжка и други запаси ще бъдат нужни за водене на бойни дейности в Източна Европа и Украйна, се оказват на назад във времето, предизвестява създателят.

Той пресмята, че присъединяване на сухопътните сили на Съединени американски щати в боевете, съчетано с разпространяването на военна мощност по продължение на линия от 5000 благи през Украйна, област с размерите на Тексас, неизбежно ще отслаби и разпръсне бойната мощност. В същото време, даже в случай че изхождаме от предпоставката, че съветският президент Владимир Путин се стреми да избегне широкомащабен спор и военна борба със силите на Съединени американски щати и НАТО, това въобще не е стартира, че при сходно развиване на събитията Русия ще продължи да третира американските бази в Западна Европа или американските военни кораби като неприкосновени, сигнализира създателят.

И до момента в който разнообразни типове " странности " в американската политика не са ново събитие, сходни оферти от Петреъс " алармират нещо доста по-смущаващо от елементарна чудноватост ", се споделя в публикацията. Според създателя това също демонстрира, че във връзка с интелектуалното и професионалното равнище на висшите военни водачи в Съединени американски щати има доста какво да се желае. Конгресът би трябвало да извърши задължението си да заявява готовността си да наложи Закона за военните пълномощия и да изиска администрацията на Байдън да посредничи за мир, а не за война, заключава Макгрегър.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР