Конгресът на САЩ гласува за прекратяване на нормалните търговски отношения

...
Конгресът на САЩ гласува за прекратяване на нормалните търговски отношения
Коментари Харесай

САЩ прекратяват търговските връзки с Русия

Конгресът на Съединени американски щати гласоподава за преустановяване на естествените търговски връзки с Москва, до момента в който Белият дом ускорява натиска върху президента Владимир Путин поради нашествието му в Украйна, съобщи NOVA.

Законодателството, което се отнася и за съдружника на Русия Беларус и дава опция на президента Джо Байдън да постанова високи мита върху вноса, бе признато единомислещо от Сената, след което бе одобрено от Камарата на представителите. Преустановяването на естествените търговски връзки значи, че съветският и беларуският импорт няма да бъде третиран като артикул на най-облагодетелствани народи на пазара на Съединени американски щати. Преустановяването на това отнасяне за Русия и Беларус ще разреши на администрацията на Съединени американски щати да постанова по-високи мита върху съветските и беларуските артикули, в сравнение с върху други страни, които са членки на Световната комерсиална организация (СТО). Законопроектът също по този начин ще разшири наредбите на Глобалния закон за правата на индивида " Магнитски ", което ще улесни налагането на наказания на лица, които съгласно Вашингтон са виновни за нарушавания на правата на индивида.

Намерението на Съединени американски щати и техните северноатлантически съдружници да се отдръпват от естествените търговски връзки с Русия беше оповестено по-рано от президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Той съобщи, че всяка от тези страни има намерение да предприеме стъпки за отнемане на Русия от статута ѝ на най-облагодетелствана нация. Съединени американски щати обаче трябваше да получат утвърждението на законодателите, с цел да отстранен този статут. Камарата на представителите към този момент одобри законопроект за стягане на комерсиалните правила с Русия и Беларус. По време на разглеждането на самодейността в Сената обаче бяха импортирани някои промени. Днес горната камара единомислещо утвърди своя вид на документа, след което той беше върнат за дефинитивно утвърждение в долната камара. Сега законопроектът ще бъде предаден за автограф на президента.

Режимът на най-облагодетелствана нация (НОН), един от основополагащите правила на Световната комерсиална организация, допуска, че договарящите се страни се задължават да си дават взаимно същите удобни условия в икономическите и комерсиалните връзки, както и на всяка трета страна. Това се отнася по-специално за митническите привилегии. През 1992 година Руската федерация и Съединените щати подписаха съглашение за най-облагодетелствани народи за артикули от двете страни, което от този момент се употребява от Вашингтон на непрекъсната и безусловна основа. До ноември 2012 година Русия беше обхваната от поправката на Джаксън-Ваник в Търговския закон от 1974 година, която обвързваше развиването на комерсиалните връзки със свободата на емиграция. Ръководителят на Белия дом трябваше всяка година да уведомява Конгреса за освобождението на Москва от поправката.

От 1998 година насам във всички документи на Съединени американски щати се употребява терминът " естествени търговски връзки " (НТР) вместо " НОН ". Решението за анулация на Научно-техническо разузнаване би трябвало да бъде утвърдено от Конгреса и включва увеличение на митата върху вноса от Руската федерация. От съдружниците на Вашингтон Канада първа предприе сходна стъпка на 3 март, когато разгласи, че стоките от Русия и Беларус, внасяни в страната, ще бъдат облагани с мито от 35%. По данни на съветската Федерална митническа работа търговията със Съединени американски щати през предходната година е възлизала на 34,4 милиарда $, в това число 17,5 милиарда $ импорт в Съединени американски щати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР