Конгресът на Международния кънки съюз (ИСУ) повиши минималната възраст за

...
Конгресът на Международния кънки съюз (ИСУ) повиши минималната възраст за
Коментари Харесай

Вдигат поетапно възрастовия ценз във фигурното пързаляне заради Валиева -

Конгресът на Международния кънки съюз (ИСУ) увеличи минималната възраст за допускане до надпревари при мъже и дами на фигуристите на 17 години, считано от сезон 2024/2025.

Минималната възраст сега е 15 години и ще остане същата през идващия сезон. През 2023/2024 тя ще стане 16 години, а от сезон 2024/2025 - 17 години. Подобна възрастова граница ще важи за бързото пързаляне с кънки и надпреварите по шорттрек.

100 членове на Конгреса се оповестиха " за " повишение на възрастовата граница, а 16 гласоподаваха " срещу ".

Решението идва след допинг абсурда с 15-годишната рускиня Камила Валиева на Игрите в Пекин 2022.

Предложението е от норвежката федерация, а едно от главните послания е късата кариера за фигуристите, които или я приключват незабавно след Олимпийските игри, или стопират да се състезават след Световното състезание след игрите.

По време на Конгреса представители на Съединени американски щати предложиха да се усили възрастовата граница на 16 години преди Олимпиадата през 2026-а, а след Игрите да стане 17 години.

Конгресът на Международния кънки съюз (ИСУ) също по този начин продължи възбраната за присъединяване на съветски и беларуски спортисти в надпреварите под егидата на организацията. Тя беше въведена на 1 март поради войната против Украйна, която Русия води, а Беларус е употребен за плацдарм.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР