Конфликтът в Нагорни Карабах принуди над 100 000 души от

...
Конфликтът в Нагорни Карабах принуди над 100 000 души от
Коментари Харесай

Конфликтът в Нагорни Карабах: Хиляди избягали искат да се върнат у дома

Конфликтът в Нагорни Карабах принуди над 100 000 души от Азербайджан да избягат в прилежаща Армения. Много от тях чакат да схванат дали ще могат да се върнат по домовете си в района, който повече от половин година на процедура е необитаем. Само шепа хора са останали да живеят там, споделя Voice of America.
Александър Искандарян от Кавказкия институт споделя, че тези, които са останали в Карабах са възрастни хора от отдалечени села с физически и душевен проблеми. Червеният кръст и други интернационалните филантропични организации не престават да им оказват помощ, осигурявайки им достъп до здравни грижи и храна. Служителите на организацията споделят, че знаят за не повече от 30 души, които са траяли живота си на мястото.
В момента Азербайджан управлява целия Нагорни Карабах и дава обещание на напусналите, че могат да се върнат по домовете си, в случай че се съгласят да живеят под тяхното законодателство.
Русиф Хюсеинов от център „ Тохчубащов “ споделя, че съгласно управляващите вратата към Азербайджан към момента е отворена за избягалите. Ако желаят да се върнат, просто би трябвало да влязат в уебстраницата или по някакъв метод публично да подадат молба, добавя той.
След десетилетия на спор недоверието сред етническите арменци и азербайджанци е голямо. Тези, които са напуснали домовете си, не имат вяра на обещанията.
„ Много добре знаем, че в случай че желаеха да останем и да живеем в домовете си, нямаше да бомбардират градовете ни измежду бял ден, когато децата ни са на учебно заведение ", споделя преподавателят по съветски език Нуне Аракелян.
Мирните договаряния сред Ереван и Баку напредват постепенно, като главният фокус е върху границите и демилитаризираните зони, а не върху бежанците, предава Voice of America.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР