Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за

...
Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за
Коментари Харесай

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът сред Израел и Газа има дълбоки стопански последствия за Египет, като ускорява така и така несигурното положение на стопанската система му.

Египет, който така и така е съкрушен от обилни стопански провокации, в този момент се сблъсква с в допълнение напрежение вследствие на продължаващата война.

Един от главните браншове, мощно наранени от спора, е туризмът. Египет, прочут със своите исторически забележителности и курорти, разчита значително на туризма като главен източник на доходи.

Преди ескалацията на военните дейности туристическият бранш показваше признаци на възобновяване от последствията от Ковид пандемията. Въпреки това близостта на спора до границите на Египет, изключително в региона на Синайския полуостров, отблъсна туристите и докара до внезапен спад на резервациите.

Предварителните оценки сочат забележителен спад, като първите индикатори сочат към 25% спад на резервациите към ноември. Ако спорът продължи, тази наклонност евентуално ще се резервира, което в допълнение ще понижи приходите от туризъм на Египет.

Освен това разстройствата в Суецкия канал нанесоха забележителен удар върху египетската стопанска система. Каналът, който е жизненоважен воден път за международната търговия, служи като главен източник на доходи за Египет от пътни такси и такси.

Конфликтът обаче докара до нараснала угриженост за сигурността в района, което накара някои корабни компании да пренасочат корабите си отвън маршрута на канала.

Това пренасочване е довело до доста понижаване на приходите от Суецкия канал, като съгласно отчетите през първите 11 дни на годината приходите са намалели с 40% спрямо миналата година. Очаква се с продължаването на спора тези загуби да се усилят, което ще натовари в допълнение стопанската система на Египет.

Освен това войната наруши работата на египетския газов бранш, което задълбочи икономическите последствия . Египет играе основна роля на районния газов пазар, като разполага със уреди за втечняване и служи като директен център за експорт на газ.

Конфликтът обаче докара до доста понижаване на износа на газ, което се отрази най-много на реекспорта на газ към други пазари. Този спад, комбиниран с спиранията в превозването на газ от Израел, акцентира икономическата взаимозависимост на Египет от районната непоклатимост и в допълнение акцентира уязвимостта му от геополитическо напрежение.

Обобщение

В умозаключение, войната сред Израел и Газа докара до тежки стопански последствия за Египет, като задълбочи съществуващите провокации и подкопа напъните за възобновяване и непоклатимост.

Тъй като спорът продължава, Египет е изправен пред възходящ стопански напън, изключително в основни браншове като туризма, превоза и енергетиката. За справяне с тези провокации ще са нужни съгласувани старания както на национално, по този начин и на интернационално ниво, с цел да се смекчи въздействието и да се очертае път към икономическа резистентност и напредък.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР