Конфликт между комисията за избор на нов за ВВС изтребител

...
Конфликт между комисията за избор на нов за ВВС изтребител
Коментари Харесай

Конфликт между Радев и Тагарев забавил избора на изтребител

Конфликт сред комисията за избор на нов за Военновъздушни сили изтребител и шефа на института по защита Тодор Тагарев е забавил плана по време на предходния кабинет на Бойко Борисов. Това се разбра от думите на някогашния боен министър Николай Ненчев, който беше извикан в парламентарната комисия проверяваща процедурата по желание на изтребител, дружно с предшествениците си Ангел Найденов и Аню Ангелов. Командир на Военновъздушни сили и началник на работната група за избор на изтребител тогава е бил актуалният президент Румен Радев.

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров попита Ненчев, какви са били несъгласията сред работната група и Института по защита и дали това е можело да докара до уволнението на Тагарев. " Отговорът ми е позитивен ", сподели Ненчев, само че не изясни, какви тъкмо са били несъгласията. Професор Тагарев може да ви изясни, сподели Ненчев. Той няколко пъти избегна споменаването на името на Румен Радев, само че един път сподели, че не е зле да бъде извикан дружно с Тагарев. По времето на Ненчев е отстранен борда, който е трябвало да управлява работата на комисията и тя е оставена в ръцете на тогавашния командира на Военновъздушни сили, тъй като имал доверие в експертизата на Военновъздушни сили.

Ненчев сподели, че е желал оптимално бързо да стигне до решение за избор на реализатор, само че процедурата в началото била забавена с месец от Народното събрание, а е трябвало да има автограф и от Института по защита. " Ако шефът на института по защита не беше подписал щяхме да увиснем ", сподели Ненчев.

Според неофициална информация спорът Радев-Тагарев е бил за тежестта на критериите за оценка на офертите. Тагарев е държал на критерии, като съдействие в границите на НАТО, което е давало превес на използвани F-16 предлаган от Португалия взаимно със Съединени американски щати, а Радев на запас на самолета, което дава превес на нов " Грипен " предлаган от Швеция.

Второто държавно управление на Бойко Борисов подаде оставка преди комисията да приключи работата си. По време на служебния кабинет назначен от Румен Радев Тодор Тагарев беше уволнен, а служебното държавно управление одобри, че " Грипен " е любимец.

Военният министър в кабинета " Орешарски " Ангел Найденов (БСП) сподели, че при започване на 2014 година е приключен планът за придобиване на нов военен аероплан и е импортиран след разискване в Министерството на финансите и Министерски съвет ". Тогава е взето решение изтребител да бъде купуван посредством държавен заем или заем с държавна гаранция, само че не е получено единодушие от министерството на финансите.

Министър Аню Ангелов (2010-2013 г.) в детайли разказа процедурите по работата по капиталовия план в първия кабинет на Борисов. " Пред мен е копието от отчета на ген. Радев (тогава заместител пълководец на Военновъздушни сили б.а.), подобен има и от тогавашния шеф на защитата ген. Симеонов от 12 март ", сподели Ангелов. " Напуснах министерството на 13 март, само че договарянията лишиха време и нямаше по какъв начин да осъществим решението на Министерски съвет до 1 март да им се предложи капиталов план, който да бъде признат и изпратен в Народно събрание за приемане ", описа той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР