Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и нейните основни

...
Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и нейните основни
Коментари Харесай

КНСБ организира протестстен митинг, движението около БНБ е ограничено

Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) и нейните съществени членове провеждат през днешния ден протестен протест и протестно автошествие в София. Инициативата е под надпис " За по-високи хонорари с Бюджет 2024 и ясно и несъмнено енергийно бъдеще на България ", оповестиха от пресцентъра на КНСБ. Митингът започва в 10:00 ч. до постройката на Народното събрание от страната на площад " Княз Александър I ". 

Ограничено е придвижването в региона на Българска народна банка, където за 10:00 ч. е плануван протестен протест на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ). Членове на синдиката към този момент се събират до постройката на Народното събрание от страната на площад " Княз Александър I ", с цел да заявят настояванията си за по-високи хонорари за идната година и ще призоват за ясно и несъмнено енергийно бъдеще на страната.

В региона към този момент има и полицейско наличие. В 11:00 ч. ще стартира протестното автошествие по централни столични булеварди и улици, които ще бъдат затворени за придвижване. Акцията на КНСБ съответствува с изключителното съвещание на Народното събрание тази заран.

Исканията на КНСБ са свързани с нараствания на всички системи, финансирани от държавния бюджет, сподели за БТА  вицепрезидентът на синдикалната организация Тодор Капитанов . Това са общо 450 млн. лева, които считаме, че могат да бъдат набавени от финансовите разноски, уточни той.

По думите на Капитанов 37 млн. лева са нужни за градския превоз в столицата за 15-процентно нарастване на заплатите. Малко над 100 млн. лева за растеж на възнагражденията на педагозите и близо 17 млн. лева за нарастване на непадагогическия личен състав също желаят от КНСБ. По техни калкулации 100 млн. лева са нужни и за структурите в здравното министерство, от тях 60 млн. лева за растеж на заплатите на експертите в учебно и детско опазване на здравето и 40 млн. лева за Спешна здравна помощ, диспансерите и районните здравни инспекции. 

Искаме нарастване най-малко с 10% на заплатите в организациите към общественото министерство - Главна инспекцията по труда, Агенцията за обществено подкрепяне, Агенция по заетостта, където през тази година нямаше растеж на възнагражденията, не се планува подобен и през 2024 година най-малко на този стадий, сподели още Капитанов. За по-високо възнаграждение в Националния застрахователен институт също упорстват от синдиката. Търсят се средства и за висшите образователни заведения. Капитанов загатна, че за културата към този момент има “някакво развиване ”, само че означи, че настояванията на КНСБ са за 75 млн. лева. 

По-високи хонорари от синдиката желаят и за работещите в Агенция “Пътна инфраструктура ” . От КНСБ смятат, че в БНР, Българска национална телевизия и Българска телеграфна агенция също е нужен растеж на заплащането. Допълнителни средства се чакат и за организациите в бранш “Земеделие ”, уточни Капитанов.

На протестния протест синдикатът ще съобщи и позицията си за отсрочване на либерализацията на електрическата енергия за битовите консуматори и за ясно бъдеще на енергийния комплекс “Марица Изток ”. От КНСБ упорстват и за цялостно транспониране на директивата за съответни минимални работни заплати. Капитанов изрази вяра, че до края на годината ще има признат държавен бюджет за 2024 г. 

Докато тече акцията на КНСБ е планувано изключително съвещание на Народното събрание за приемането на второ четене на законопроектите за бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на държавното публично обезпечаване за 2024 г. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР