Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда

...
Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда
Коментари Харесай

Синдикатите скочиха заради новите промени за внос на работна сила

Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България и Конфедерацията на труда „ Подкрепа “ не поддържат оферти за промени и допълнения на Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност (ЗТМТМ). Това се споделя в общо мнение на двете организации, изпратено до Народното събрание.

Според най-големите синдикати в страната, липсва нужда от предлаганото нарастване от 10 до 35 на 100 на % на наетите служащи, жители на трети страни в настрана дружество. Статистиката демонстрира, че през последните 18 месеца единствено 10 работодатели са поискали да наемат жители от трети страни над законовите 10%. Тези запитвания са от 9 микро компании (под 10 работника), единствено една е дребна компания с личен състав от 40 лица.
Липсва оценка за потребностите на българския пазар на труда, която да обуславя отпадането на пазарния тест за разрешителното "Синя карта на Европейски Съюз ", по този начин и описът на специалностите, за който има дефицит на висококвалифицирани служащи, привързан с това позволение, се споделя още в мнението.

„ Твърденията и оценките на разнообразни „ специалисти “ за потребностите на бизнеса от фрагменти и положителните условия на труд, които ще привлекат десетки хиляди жители на трети страни в България, са безпочвени. Официалните данни демонстрират, че през 2017 година получилите достъп до българския пазар на труда чужденци са 5156 от 52 страни отвън Европейски Съюз, като близо 4000 са записаните за краткосрочна претовареност – сезонна претовареност и командировани до 90 дни. Постановени са единствено 78 решения за отвод за достъп до пазара на труда на жители на трети страни. Отказите бележат растеж заради неспазване на процедурите и показване на документи, които не дават отговор на нормативните условия “, написа още в мнението на двете организации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР