Конете са едни от най-интелигентните и дружелюбни животни, които със

...
Конете са едни от най-интелигентните и дружелюбни животни, които със
Коментари Харесай

Основни грижи за малки кончета

Конете са едни от най-интелигентните и отзивчиви животни, които сигурно могат да се трансфорат в най-верния сателит на всеки човек. Една от най-невинните и миловидни гледки при развъждането на жребци са точно дребните кончета.

Тези създания са съвършените домашни любимци – обществени, енергични, красиви и хармонични животни. Като всички животни обаче, дребните кончета изискват верните грижи за своето пълноценно развъждане и най-благоприятен напредък.

Ето какви грижи изискват дребните кончета:

Първата и най-важна стъпка в развъждането на дребните кончета е бозаенето. За да пораства по допустимо най-хубавия метод, то вашето новородено конче би трябвало да се изправи единствено и да бозае от майката в границите на 2 часа. Ако новороденото не съумява да засмуче или не демонстрира предпочитание, това единствено може да ви алармира за съществуването на съществени проблеми. В този случай е целесъобразна консултацията с ветеринар.

Първото мляко за хранене на дребното конче е от извънредно значение. То се назовава още коластра и в него се съдържат всички антитела, укрепващи имунитета на новороденото. За да пораства пълноценно, кончето се нуждае от почти 2 литра коластра. В началото на развиването би трябвало да се уверите, че вашето конче получава задоволително мляко.

Друго значимо за дребните кончета е, че те би трябвало да изхождат тъмни изпражнения, наречени мекониум. Те се натрупват по време не престоя на новороденото в утробата на кобилата. Тяхното изхвърляне е значимо за филтриране организма на кончетата и би трябвало да следите дали се реализира вярно.

Индикатор за вярното развиване на дребните кончета е тяхната интензивност през първите дни. Те би трябвало да стават все по-жизнени, а противното е признак за съществени проблеми или налични инфекции.

 Основни грижи за дребни кончета Снимка: Hans/pixabay.com

Важно за техния пълностоен напредък е да им давате задоволително чиста вода и да ги храните вярно след отбиването. Когато спрат да бозаят, развиването на кончетата нормално стопира. За да избегнете това събитие, е належащо през последните месеци от бозайния интервал, който продължава 5-6 месеца, да ги снабдявате със сено и овес. По този метод те последователно ще свикнат с новия метод на хранене. След отбиването е целесъобразно да добавяте към храненето от 4 до 6 литра обезмаслено или пълномаслено мляко.

Вижте още препоръки за хранене на коне!

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР