Комунизмът свърши криво-ляво, но и на посткомунизма се задава краят.

...
Комунизмът свърши криво-ляво, но и на посткомунизма се задава краят.
Коментари Харесай

Преходът ще свърши, когато му видим досиетата

Комунизмът свърши отгоре-отгоре, само че и на посткомунизма се задава краят. Видимият белег, че една политическа система си отива, е нейната некадърност да пази тайните си. Осветяването на политическата светая светих значи, че отбраната й е пробита. Чекмеджето с парите в нощното шкафче на премиера Бойко Борисов приказва доста повече за същността на 30-годишния престъпен преход от всичките му речи пред партийния актив на ГЕРБ.

Съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов отнесе на 20 август писмо в Министерския съвет, с което поиска  Борисов да отвори секретните разработки за политическите лица от прехода. Това значи архивите на полицията и контраразузнаването да бъдат предадени за общо прилагане, което съгласно Иванов (бивш правосъден министър на Борисов) е възможно по закон. “Държавните институции дължат на жителите цялата информация за възникването на другите групировки, кои са лицата в тях, техните връзки и зависимости, престъпните им действия и последствията от тях, нерегламентираните средства за влияние, които доведоха до тази безотговорност ”, съобщи той в послание на страницата си във Facebook.

Като се има поради, че другият съпредседател на " Демократична България " е Атанас Атанасов, който е захласнат от тематиката за досиетата на комунизма, може да се установи основна политическа еволюция на обичайното дясно. Борбата с чучелото на комунизма, което Борисов с ненаситност размахва, лиши през последните години десния бранш от наличие в действителния политически живот и по тази причина старите десни партии залиняха съвсем до изгубване. Прозрението, че

не досиетата на комунизма, а досиетата на престъпния преход

обрисуват политическата картина в днешна България, дава късмет на една извънпарламентарна партия да се върне на публичната сцена. Поне по този начин сочат последните социологически изследвания (Галъп, 18 август), които вдъхват вяра на " Демократична България ", че ще влезе в Народното събрание на идващите избори. 

Вестник " Сега " доста пъти е, че от трънката на комунистическите досиета няма по какъв начин да излезе огромен заек. Отварянето им с нищо не промени политическия пейзаж, тъй като борбата с предишното отклонява силите от битката за смяна на сегашното. За първи път тематиката за досиетата на прехода прозвуча в обява на 21 юни 2006 година, когато Еврокомисията правеше последните си предприсъединителни отчети за България и ръководещите се чудеха от кое място произтича тази сдържаност у Брюксел, откакто тройната коалиция бе дала обещание да скъса дефинитивно с комунизма, като отвори досиетата му. Тогава вестникът: " Европа не се интересува от досиетата на Държавна сигурност, а от досиетата на прехода ни ", както се удостовери от последвалата серия мониторингови отчети.

Два дни по-късно тогавашният президент Георги Първанов си взе назаем тази констатация и насочи апел: " Отворете икономическите досиета на прехода "., когато огласи, че съществува директория " Гоце ". Първанов обаче направи основна неточност, тъй като досиетата на престъпния преход не са стопански, а престъпни. По-късно се видя, че по този въпрос не е имал дълготраен политически интерес.

Христо Иванов също се взираше в комунистическите досиета (под въздействие може би на Атанас Атанасов), само че

инцидентен случай го бодна остро и му просветна,

че слабото място на днешната политическа класа е другаде. По време онлайн лъчение на 10 август във Facebook от блокадата на " Орлов мост " някогашният царски народен представител Димитър Ламбовски се приближи до него и му заяви, че някой се е обаждал на някакъв Маджо. Ламбовски, който е очевидец в следствието на Антикорупционния фонд “Осемте джуджета ”, загатна неволно или преднамерено за някакъв същински или фиктивен контакт между някогашния началник на Комисията за финансов контрол Стоян Мавродиев и един от ръководителите на някогашната формация СИК Младен Михалев-Маджо.

Това наложи съпредседателят на " Демократична България " пламенно да се разграничи от всякаква обязаност с престъпните структури от 90-те години, трансформирали се в легализирани фактори на българската икономическа и политическа сцена. Мотивът му да изиска отваряне на досиетата на прехода се усили и от подхвърляне на премиера Борисов, че е имал взимане-даване с кримигероите на посткомунизма. В обръщението си във Facebook от 20 август Христо Иванов сподели, че “напоследък министър председателят Бойко Борисов се опита да припише на мен своята биографична обремененост с Пашата, с Маджо, със СИК. Има голям брой доказателства, че той не просто е обвързван с тези хора, той е бил техен обслужващ личен състав, техен съдружник във компании и всичко това ще лъсне в тези разработки " (досиетата на прехода).

Оттук нататък пораждат най-малко

два основни въпроса за смисъла на това упражнение 

Първо, съществуват ли такива досиета, тъй като, в случай че са престъпни, нарушителите имат табиет да заличават следите си? Като се знае, че ортаци на огромните разбойници са били държавните органи (иначе по какъв начин щяха да оцелеят, без никой от тях да помирише затворническа супа?), може да се чака, че е падало огромно замитане на архивни единици. В същото време обаче някои са кътали компромати като гаранция за смирение и изпълнителност. Досието " Буда " и сетнешни огласени звукозаписи демонстрират, че все нещо е останало.

Вторият въпрос е за какво да се вадят престъпни разработки, откакто закононарушенията са покрити от отминалост? От периодическите отчети на прокуратурата е известно, че милиони закононарушения са останали ненаказани, тъй като преписките по тях са размотавани повече от разрешеното по закон. В това море от несвършена прокурорска и правосъдна работа се люшкат и яхтите на героите от първичното плячкосване на капитала, на разбойническите приватизатори, на босовете на проведената престъпност, на корумпетата от високите етажи на властта. Въпреки че са недосегаеми от закона, имената им не престават да се пазят в загадка, което значи, че въпреки всичко могат да пострадат от осветление. Давността не ги е направила честни хора и навикът им да крадат вероятно е все по този начин витален, тъй като всички са почтени, до момента в който ги заловен.

За да се извърши апелът " Мутри, вън! ", би трябвало на първо място да се уточни кои са мутрите. А осветяването на мутренски имена не може да стане без изваждане на ярко на оживелите архиви за техния произход и развиване през престъпния преход.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР