Комунистическият лидер на България след 1945 г. Георги Димитров е

...
Комунистическият лидер на България след 1945 г. Георги Димитров е
Коментари Харесай

Георги Димитров е бил ужасен от престъпленията на диктатора Тито срещу българите в Македония

 Комунистическият водач на България след 1945 година Георги Димитров е ужасяващ от закононарушенията против българите в Македония, които са подложени на грубо гонене от режима на югославския деспот Тито. Това стана ясно от оголен за пръв път документ, в който Димитров саморъчно акцентира информацията за закононарушенията на Тито и неговата клика отпред с Цветозар Вукманович-Темпо и Александър Ранкович.

Оригиналът на документа бе показан от историка и архивист Евгений Еков, който е основен специалист в дирекция “Централен държавен списък " при Държавна организация “Архиви ", съобщи БГНЕС. 

Трагедията на българите в Македония е разказана в писмото на Панко Брашнаров и Павел Шатев от 1 октомври 1948 година

Изложението е изпратено до Централния комитет на Всесъюзната комунистическа партия (Болшевики), ръководещата комунистическа партия в Съветския съюз, посредством втория секретар на българското посолство в Белград Тенчо Добрев.

" Това е придружителното писмо, изпратено до Владимир Поптомов, един от видните бранители на българска позиция по Македонския въпрос. Виждате " строго поверително " – най-високата степен на секретност по това време. То е подписано със " Славянин ". Това в псевдонима на Тенчо Добрев, който с изключение на посланик, както е традицията е бил обвързван и с българските служби за сигурност по това време “, съобщи Евгений Еков.

Документът е дълъг 9 страници

" Тези 9 страници и до момента звучат извънредно настоящо предвид на методите, които и тогава, и през днешния ден македонистите в Скопие са употребявали за заличаване на българското съзнание, на българския дух, обичаи, просвета и памет във Вардарска Македония. Само няколко от тези способи.

Изкривява се говорът в формалния език и оптимално се приближава до сръбския, възприема се сръбската караджица вместо българска кирилица, не разрешава се общественото говорене за българи и България на територията на Повардарието или както тогава се назовава Федерална Народна Република Македония, преследват се българските учители от времето Екзархията, като не им се дават заслужените пенсии, между другото самите Панко Брашнаров и Павел Шатев са били такива. Освен това всеобщо се уволняват от заеманите длъжности дейни дейци на националнореволюционното придвижване в Македония и Одринско “, разкри историкът и архивист. 

Съдбата на създателите на документа, за която БГНЕС към този момент описа на българския четец в публикацията си от 27 февруари тази година " Открити в архива документи: Македонските водачи след 1945 са били български учители “, е повече от трагична.

Панко Брашнаров след откриване на тяхното ревю е изпратен от югославските секрети служби в концлагера на остров Голи Оток, там на 13 юли 1951 година е премахнат по заповед на същите служби. Павел Шатев лежи 11 месеца до края 1949 година в пандиза на следствието в Скопие. След като не се прекършва тежко болен е изпратен в Битоля, където е под домакински арест и тъй като му не разрешават лекуването той умира няколко месеца по-късно. Намират го на сметището на града умрял от премръзване и от апетит.

Българската реакция

" Интересно е, че и двамата получатели и Георги Димитров, и Владо Поптомов са чели с молив в ръка. Те са хванали тези моменти, които характеризират антибългарската политика на управляващите в Белград и Скопие. Това е разбираемо, защото и Димитров, и Поптомов както е известно са свързани кръвно с Македония “, отбелязва Еков.

Според ученият ревюто на Брашнаров и Шатев е в основата за преобръщането на българската политика във връзка с Титова Югославия. Затова спомага и фактът, че то е написано след решението на Коминформбюро за изключване на Югославската комунистическа партия от тази интернационална комунистическа организация поради уклон в нейната политика и съюзяване със западните сили по това време.

Българските държавни мъже са били потресени от изнесеното в писмото. Това излиза наяве от подчертаните пасажи.

" И преди е имало информация за репресиите в Македония, само че за пръв път в подобен синтезиран тип и по този начин всеобхватно се излагат обстоятелствата. Ще допълня единствено един щрих към казаното до тук. Панко Брашнаров и Павел Шатев удостоверяват кланетата на Кървавия Божик на 6 против 7 януари 1945 година, когато десетки българи от публичния хайлайф във Вардарска Македония са задържани и избити без съд и присъда във Велес, в Щип, в Куманово и в редица още други градове “, съобщи Евгений Еков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР