Комуникациите са прекъснати, някои журналисти бяха изгонени и хуманитарен екип

...
Комуникациите са прекъснати, някои журналисти бяха изгонени и хуманитарен екип
Коментари Харесай

Властите се опитват да се справят с народния гняв след наводненията в Либия

Комуникациите са прекратени, някои публицисти бяха изгонени и филантропичен екип на ООН остава блокиран край засегнатия от наводняване град Дерна, до момента в който управляващите се пробват да овладеят публичния яд поради неуспеха да предотвратят най-голямото естествено злополучие в Либия, предава Ройтерс.

Седмица откакто, разярените поданици на Дерна демонстрираха по улиците и подпалиха дома на кмета през нощта. Те упрекват управляващите, че не са поддържали язовирите, които защитаваха града, и че не са евакуирали жителите преди бурята.

Във вторник сутринта обстановката още веднъж беше спокойна, само че интернет и телефонните връзки бяха прекратени . Областната администрация заяви, че е отстранила кмета и е уволнила целия градски съвет.

Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси (OCHA) сподели, че екипи за търсене и избавяне, незабавни чиновници и чиновници на Организация на обединените нации, които към този момент са в Дерна, към момента работят, само че екип, който трябваше да се насочи към там от Бенгази, беше спрян в подстъпите към града.

Някои публицисти, в това число работещи за канали на арабски език, които излъчват от града от дни, оповестиха във вторник, че им е било подредено да изоставен.

Протестите през нощта, първият знак за вълнения на място след наводнението, демонстрираха степента, до която бедствието съставлява предизвикателство за управляващите в източната част на Либия, в този момент под контрола на районния водач маршал Халифа Хафтар.

Длъжностни лица предложиха " почтени " пояснения за спирането на връзките и очевидните заповеди на някои публицисти да изоставен града, който преди бедствието имаше население от 120 000 души . Засега няма пояснение за блокирането на задачата на Организация на обединените нации.

Говорител на държавната либийска телекомуникационна холдингова компания Мохамед Албдаири сподели пред телевизия Libya Alahrar, че връзките са прекъснали в региона, тъй като някои оптични кабели са били прекратени. Инженерите изследват дали това се дължи на изкопни работи или бойкот и се стремят да ги поправят, сподели той.

Хичем Абу Чкиуат, министър на гражданската авиация в администрацията, която ръководи Източна Либия, сподели пред Ройтерс по телефона, че на някои кореспонденти е било казано да стоят надалеч от избавителните интервенции, само че отхвърли това да е обвързвано със сигурността или политиката.

" Това е опит да се основат по-добри условия избавителните екипи да правят работата по-спокойно и дейно ", сподели той. " Големият брой публицисти се трансформира в спънка за работата на избавителните екипи.

Властите дадоха доста разнообразни данни за броя на починалите, откогато язовирите над Дерна се спукаха вследствие на мощната стихия Даниел на 10 септември, отприщивайки проливен дъжд, който опустоши сърцето на града. Световната здравна организация удостовери 3922 смъртни случая. Още хиляди са в неопределеност, а безчет тела са отнесени в морето.

В Ню Йорк генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш сподели пред Общото заседание, че жителите на Дерна са станали " комбинирани жертви " на война, климатични промени и " водачи - близки и далечни - които не са съумели да намерят път към мира ".

" Хората на Дерна живееха и умираха в епицентъра на това равнодушие - когато небето отприщи 100 пъти месечните превалявания за 24 часа..., до момента в който язовирите се скъсаха след години на война и неуважение..., до момента в който всичко, което познаваха, беше заличено отвън картата ", сподели той.

" Дори в този момент, до момента в който приказваме, телата се отмиват на брега от същото Средиземно море, където милиардерите вършат слънчеви бани на своите суперяхти. "

В понеделник вечерта стачкуващи се събраха на площада пред забележителната джамия " Сахаба " със златен купол в Дерна. Някои развяваха флагове от покрива на джамията. По-късно вечерта те подпалиха къщата на кмета Абдулменам ал-Гаити, сподели неговият офис управител пред Ройтерс.

Седмица след бедствието елементи от Дерна остават кални руини, обикаляни от бездомни кучета, а фамилии към момента търсят изчезнали тела измежду руините.

Гневните поданици споделят, че бедствието е можело да бъде предотвратено. Длъжностни лица признават, че договорът за ремонт на язовирите след 2007 година в никакъв случай не е бил приключен, като упрекват за това несигурността в региона.

Либия е провалена страна повече от десетилетие, като нито едно държавно управление не упражнява власт над цялата страна, откогато Муамар Кадафи беше свален през 2011 година Дерна се управлява от 2019 година от Либийската национална войска, която доминира на изток. Няколко години преди този момент беше в ръцете на въоръжени милиции, в това число локални клонове на " Ислямска страна " и " Ал Кайда ".
 Организация на обединените нации предизвестява за нови рискове след бедствието в Либия
Организация на обединените нации предизвестява за нови рискове след бедствието в Либия

Рискът от заболявания и положението на други язовири тревожат специалистите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР