Компенсациите от страна на държавата заради високите цени на електроенергията

...
Компенсациите от страна на държавата заради високите цени на електроенергията
Коментари Харесай

Компенсациите заради високите енергийни цени продължават и през месеците май и юни

Компенсациите от страна на страната поради високите цени на електрическата енергия ще продължат през месеците май и юни, реши Министерският съвет на днешното си съвещание.

Чрез предлаганото изменение в програмата за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа сила ще продължи подпомагането на всички небитови крайни клиенти за справяне с последствията от значителните и неподходящи съмнения на цените на електрическата сила през съответните месеци.

Размерът на плануванаъа поддръжка по програмата за интервала от 1 май 2022 година до 30 юни 2022 година е закрепена сума на един MWh, изчислена на база на количествата дейна електрическа сила, върху която се начислява цена „ обвързване към обществото“ за съответния месец. В сумата не е включен Данък добавена стойност. Компенсацията се пресмята като 80% от разликата сред действителната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента „ ден напред“ на БНЕБ за съответния месец и базова стойност от 200,00 лева./ MWh. Клиенти с цени на електрическата енергия под базовата или под калкулации размер на компенсацията, не подлежат на подкрепяне.

Министерският съвет реши още да удължи и през м. май 2022 година подпомагането на битовите консуматори на природен газ. Програмата планува поддръжка с закрепена сума на един MWh за компенсиране на битови клиенти на природен газ и консуматори на топлинна сила, предоставяна от топлофикационни сдружения, употребяващи като главно гориво природен газ, които имат издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила с доминиращ топлинен товар за битови потребности. Размерът на компенсацията за м. май 2022г. е 70,90 лева./MWh.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР