Компенсации за трета и четвърта група в детската градина, които

...
Компенсации за трета и четвърта група в детската градина, които
Коментари Харесай

Ще има компенсации за неприети в градинате деца, но не за всички. Как родителите приеха новината?

Компенсации за трета и четвърта група в детската градина, които попадат в наложителните предучилищни групи обмислят ръководещите. Новината бе обявена от просветителния министър Красимир Вълчев  Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 година От септември 2009 и доказана от отрасловия зам.-кмет на Столичната община доцент Тодор Чобанов. И двамата обясниха, че задачата е да бъдат обезщетени тези родители, чийто деца са отвън системата на общинските забавачки, а са прунудени да заплащат за частни такива. Конкретна сума не се загатна, само че стана ясно, че тя ще възлиза на издръжката на общината за едно дете.

Реакциите измежду родителите на неприетите деца не закъсня след новината. Както от Novini.bg към този момент сме съобщавали, главното искане е да има място за всеки хлапак, а в случай че не - то тогава да има обезпечени ваучери. Разликата в таксата сред общинската и частната ясла или градина е сериозна. Доскоро от общината отхвърляха концепцията. Явно обаче под натиска на митингите има смяна в настройката.

"Чудесно, оценяваме тази първа стъпка. Но! Искаме ваучери за всяко дете не тъй като групата е предучилищна или не е предучилищна. А тъй като за всяко признато дете страната и общината заплащат от общите на всички средства прехрана. И тази прехрана не може да се тегли на лотария, с електронен чоп! ", реагираха основателите на настояването за ваучери.

Родителите от митинга още веднъж припомнят, че Столичната община стартира погрешна информация за свободните места в забавачките.

И разясняват още:

От 10 000 неприети в София деца съвсем всички са претенденти за яслените групи и първа градинска! Дори да махнем 2, остават 4 /четири/ години, в които лотарията продължава, и децата остават без отплата: едни ще заплащат 60лв. месечно, други - 600-1000! Първа и втора ясла, първа и втора култивиран групи - за тях какво?Искаме ваучери за всяко дете не тъй като групата е предучилищна или не е предучилищна.

Макар да оценят новината като добра, родителите се заканват да не спрат с митингите. Следващият по-голям митинг се чака преди началото на образователната година - 14 септември.

Междувременно стана ясно, че самото предложение би трябвало да мине през разискване в Народното събрание. От Българска социалистическа партия към този момент имат импортирано свое предложение по този въпрос.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР