Компанията за мозъчни импланти Neuralink на Илън Мъск съобщи в

...
Компанията за мозъчни импланти Neuralink на Илън Мъск съобщи в
Коментари Харесай

Основаната от Мъск Neuralink получи одобрение за тестване на чипове върху хора

Компанията за мозъчни импланти Neuralink на Илън Мъск заяви в четвъртък, че Американската администрация по храните и медикаментите (FDA) е дала зелена светлина на първото клинично изпитване на мозъчни чипове върху хора – сериозен крайъгълен камък след дългите битки за приемане на утвърждение.

Решението на FDA „ съставлява значима първа стъпка, която един ден ще разреши на нашата технология да помогне на доста хора “, се споделя в туит на Neuralink.

We are excited to share that we have received the FDA’s approval to launch our first-in-human clinical study!

This is the result of incredible work by the Neuralink team in close collaboration with the FDA and represents an important first step that will one day allow our…
— Neuralink (@neuralink) May 25, 2023

И компанията, и FDA не дадоха отговор незабавно на настояванията на Reuters за коментар.

Технологията, създадена с концепцията да оказва помощ на хора с увреждания да се движат и поддържат връзка, ще бъде ориентирана в бъдеще и към възобновяване на зрението.

Мъск планува, че мозъчните импланти могат да лекуват редица положения, в това число затлъстяване, аутизъм, меланхолия и шизофрения, както и да разрешат сърфиране в интернет и телепатия.

Той влезе в заглавията в края на предходната година, когато сподели, че е толкоз убеден в сигурността на устройствата, че би бил подготвен да ги вгради на децата си.

Най-малко четири пъти от 2019 година насам Мъск предвижда, че Neuralink ще стартира тествания върху хора. Но компанията е потърсила утвърждение от FDA едвам при започване на 2022 година и организацията е отхвърлила молбата през март.

FDA уточни няколко опасения, които Neuralink трябваше да прегледа преди да утвърди изпитвания върху хора. Основните проблеми включват литиевата батерия на устройството, опцията проводниците на импланта да се придвижат в мозъка и провокациите пред безвредно добиване на устройството, без да се поврежда мозъчната тъкан.

Neuralink, учредена през 2016 година, беше обект на няколко федерални следствия.

През май американските законодатели приканиха регулаторите да проверяват дали съставът на панела, наблюдаващ тестванията върху животни в Neuralink, е съдействал за несполучливи и прибързани опити.

Министерството на превоза настрана изследва дали Neuralink е транспортирал нелегално рискови патогени върху чипове, отстранени от мозъци на маймуни без подобаващи ограничения за сигурност.

Neuralink също е обект на следствие от Службата на основния контрольор на Министерството на земеделието на Съединени американски щати за евентуални нарушавания на хуманното отношение към животните.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР