Компанията за добив и продажба на чиста енергия Fortum представи

...
Компанията за добив и продажба на чиста енергия Fortum представи
Коментари Харесай

Във Финландия представят нови EV-таксита, в които плащате с песен

Компанията за рандеман и продажба на чиста сила Fortum показа неповторим план за електрически таксита, които, вместо пари и кредитни карти, ще таксуват клиентите си посредством пеене. Проектът се назовава Fortum Singalong Shuttle и ще бъде показан за първи път по време на 49-то издание на най-стария рок фестивал във Финландия - Ruisrock Festival – който ще се организира от 6 до 8 юли в град Турку.



" Със Singalong Shuttle желаеме да покажем на хората какъв брой комфортно и елементарно е да се карат електрически коли. Те са безшумни и дават опция да се насладите на музиката и пеенето без провокиращ фонов звук и нездравословни излъчвания ", разяснява Юси Мелкия, бранд управител на компанията, която е известна и с това, че има най-голямата мрежа от места за зареждане на електрически автомобили в Скандинавия. Тя се назовава Charge & Drive EV и разполага с 2000 ситуирани в разнообразни точки зарядни устройства.

За да е допустимо реализирането на плана, колите Fortum Singalong Shuttle, които са BMW i3, разчитат на звукомер, който наблюдава равнището на шума в купето. Автомобилите също по този начин са оборудвани с таблети и караоке система, с цел да могат пасажерите по-лесно да си изберат ария, с която да платят за транспорта си.

Дали обаче планът Singalong Shuttle ще продължи да работи и отвън рамките на фестивала следва да разберем, само че задачата на Fortum да развива концепцията за по-чист свят без нездравословни излъчвания е почтена за почитание.

Българският образец

В България също не липсват образци за потреблението на електрически автомобили за публичен превоз. За жал, към този момент те са по-скоро спорадични и несъмнено кампанийни. Такава беше да вземем за пример самодейността, в границите на която делегатите на събитията от календара на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз бяха извозвани с 15 електрическия автомобил. Те бяха позиционирани на паркинга на Терминал 2 на Летище София, дружно с три зарядни станции.



Основна движеща мощ зад концепцията беше представителството на Renault у нас, като, като се изключи че даде транспортните средства, то обезпечи и водачите за тях. За зарядните станции пък се погрижиха от Schneider Electric.

Очакванията бяха, че от услугата ще се възползват повече от 10 000 души.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР