Компанията Телетол, която беше обявена като национален доставчик на електронни

...
Компанията Телетол, която беше обявена като национален доставчик на електронни
Коментари Харесай

Отхвърлен кандидат за продажби на винетки съди пътната агенция и сезира Европейската комисия

Компанията " Телетол ", която беше оповестена като народен снабдител на електронни винетки, а в следствие това и право беше отнето, с аргумента " оперативна несъответственост с електронната система ", ще сезира Европейската комисия и прокуратурата в България с съответни елементи за корист с власт, закононарушение по работа, подозрения за кражба и корупция от страна на Агенция " Пътна инфраструктура " и Министерството на районното развиване и благоустройството. В известие до медиите са споделя, че е стартирана процедура в Европейската комисия по определяне на нарушавания на българската страна в използването на европейското право, и за отбрана на правата на потребителите на е-винетки.

" Телетол " упорства прокуратурата да стартира следствие против ръководителя на УС на АПИ Георги Терзийски и шефа на Националното Тол ръководство - Олег Асенов - за дейности и бездействия, които съзнателно облагодетелстват трети страни и които нарушават правата и законните ползи и свободите на жителите и консуматори на електронни винетки. На прокуратурата бил предаден и подробен отчет, съдържащ информация, обстоятелства, документи в поддръжка на изказванията.

 Отхвърлен претендент за продажби на винетки съди пътната организация и сезира Европейската комисия
© 100ivana.com

В сигнала били посочени и обстоятелства, доказващи незаконосъобразността на контракта за опериране на единствения настоящ народен снабдител - Интелигентни Трафик Системи ЕАД, който и досега продължава да е монополист.

" Сезираме прокуратурата, откакто ни бе оказан административен напън в продължение на 6 месеца, целящ да се откажем да бъдем снабдител на електронни винетки и да не ги разпространяваме посредством направеното от нас мобилно приложение. Дързостта на държавни чиновници да препятстват активност, която предстои само на регистрационен режим, е в цялостен прорез с правилата на свободния пазар и е груба проява на административен произвол. Това е липса на обикновен морал в институциите и потребление на способи като заплашване и насила, с цел да се подчинят бизнеси и действително да се лимитират правата на жителите ", споделя Мартин Димитров от " Телетол ".

Междувременно през вчерашния ден от АПИ оповестиха, че е подписан контракт с " Конкорд Смарт Инфраструктура " АД за Национален снабдител на услуги за електронно събиране на пътни такси – винетки и тол. И за тази компания стартира да тече 10-дневният период, в който сдружението би трябвало да потвърди оперативна съгласуемост с Електронната система за събиране на пътни такси, каквато е процедурата за всеки един претендент.

Именно на този стадий породи казуса с " Телетол " и контракт за даване на услуги по този начин и не беше подписан.

На 4 юни 2019 година заявление за регистрация подаде и " Иком " ООД, за който към момента се открива дали дава отговор на изискванията. Дружеството е декларирало предпочитание да партнира на АПИ единствено в събирането на тол такси, не и при продажбата на електронни винетки.

От началото на годината с електронни винетки пътуват транспортните средства с обща маса до 3.5 тона. Въвеждането на новия метод на заплащане за прилагане на пътищата беше придружен със кавги, довели до оставките на управителни фрагменти в държавната администрация, виновни за нея, в това число и на ръководителя на организация " Пътна инфраструктура " (АПИ) Светослав Глосов.

Камионите и рейсовете трябваше да заплащат на база изминато разстояние от 16 август, само че заради липса на подготвеност за това, идващият период е по-късно от 1 март 2020 година Днес Народното събрание би трябвало да утвърди този период, като утвърди на второ четене Законът за придвижване по пътищата.

Междувременно се появи предложение обсегът на тол-системата да не е 10 хиляди км, а по-скоро към 6 хиляди км. Третокласните пътища отпадат изцяло от облагане с тол, а и някои от второкласните. Общинските автобусни превозвачи няма да заплащат тол-такси. Идеите се родиха на първото съвещание на Обществения съвещателен съвет по тол-системата. Негов ръководител е районният зам.-министър Николай Нанков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР