Компанията, срещу която добруджанци и по-специално хората от Генерал Тошево

...
Компанията, срещу която добруджанци и по-специално хората от Генерал Тошево
Коментари Харесай

Фирмата, срещу която протестира Генерал Тошево: Няма да вадим шистов газ

Компанията, против която добруджанци и по-специално хората от Генерал Тошево се надигнаха на митинг предходната седмица, разгласи, че няма да добива синьо гориво посредством рискови технологии. От " Русгеоком БГ " обявиха, че методите, които ще се ползват, не основават заплаха за живота и здравето нито на хората и животните в региона, нито за земята и подпочвените води. Инвестиционното предложение на " Русгеоком БГ " е за рандеман на природен газ по стандартна технология от находище " Спасово” в блок " Добрич”. При употребата няма да се ползва методът на хидравлично скъсване (т.нар. " фракинг " ). Водните сондажи в региона се вършат по същата техника и технология, която компанията ще употребява. Прокарването на сондажи за природен газ, петрол и вода не провокира трусове, твърдят от сдружението.

От компанията настояват, че добивът на газ няма да има нездравословно влияние върху околната среда и водоносните хоризонти. И означават, че в България от десетилетия се прокарват сондажи и се добива природен газ по този метод и всеки може да види дали има провали върху природата и хората в регионите на настоящите газови залежи, като такива има и в Добруджа.

Сред изгодите от реализацията на плана са по-ниски цени на газа, откриване на работни места, а 50% от таксата по концесионния контракт ще отива непосредствено в бюджета на общината, акцентират от " Русгеоком БГ ". " Бихме желали да уверим българското общество, че дейностите на компанията са били и ще бъдат изпълнявани в сходство с българското законодателство, високите професионални стандарти, в полза на развиването и просперитета на българската енергетика. От " Русгеоком БГ " почитаме и разбираме терзанията на локалното население. Отворени сме да отговорим на всички въпроси и да опровергаем терзанията ", се споделя още в известието на сдружението. От там напомнят и че в програмата на държавното управление главен приоритет за развиването на енергетиката е поощряване на личния рандеман на природен газ за енергийна самостоятелност.

От компанията означават още, че в следствие от сполучливото осъществяване на работната стратегия, планувана в разрешението за търсене и изследване в блок " Добрич”, " Русгеоком БГ” е открила газонаситени пластове в две зони от разкрития посредством сондаж Р-1 Рогозина прорез. След осъществяване на спомагателни детайлни проучвания и разбори на газонаситените обекти, резултатите бяха показани пред Министерството на енергетиката. Обект на капиталовото предложение е откритото газово находище в пясъчници, които са стандартен източник на природен газ. Съгласно българското законодателство след разкриване на находище компанията изготви отчет за оценка на въздействието върху околната среда, който получи аргументирана позитивна оценка на качеството си по обсег и наличие от РИОСВ- Варна. В момента се организират публични разисквания.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР