Компанията собственик на веригата кина “Синема сити - Cineworld group

...
Компанията собственик на веригата кина “Синема сити - Cineworld group
Коментари Харесай

Собственикът на “Синема сити” пред фалит

Компанията притежател на веригата кина “Синема сити ” - Cineworld group plc, е почнала процедура по подаване на съобщение за отбрана от кредиторите в Съединени американски щати и по неплатежоспособност във Англия, заяви Ройтерс. За задачата тя е наела юристи от Kirkland & Ellis и консултанти от Alix Partners.

От компанията са представени да споделят, че правят оценка стратегически разновидности, с цел да съумеят да се приспособяват към изискванията на пазара, само че на уеб страницата на Cineworld group няма упоменато нищо за обстановката и последните прессъобщения са от пролетта.

Според известията повода за проблемите е насъбраният дълг от 5 милиарда $ и все по-слабата опция той да се обслужва поради слабите доходи на кината. Повод за новината в действителност е неочакваният спад с над 60% на цената на акциите на компанията на борсата в Лондон.

Cineworld group е втората по величина в света верига от кина, която има повече от 9 хиляди зали с над 15 хиляди екрана, множеството от които се намират в Съединени американски щати.

В Европа тя работи най-вече във Англия и в страните от Източна Европа. В България стъпи за първи път през 2005 година с откриването на кино “Синема сити ” в мол “София ”, само че тогава марката “Синема сити ” беше благосъстоятелност на израелска компания, която бе продадена по-късно на Cineworld group.

По данни от 2019 година “Синема сити ” държи най-големия дял от този пазар у нас – 43%. В момента у нас има 6 такива кина в 5 града, като в столицата са две. Те работят, като прожекциите са планувани до 13 септември. Същото е ситуацията и в останалите кина на веригата по света, а преди пандемията прожекциите се възнамеряваха за до 3 месеца напред във времето.

Първопричината за слабите финансови резултати е, че макар последователното възобновяване на визитите след рухването на коронавирус рестриктивните мерки те към момента са под предстоящите. Освен това сега има стеснен лист от нови филми.

Боксофисите, т.е. хитовите нови заглавия образуват половината от приходите на сходни киносалони, а сега те са с 32% по-ниски, в сравнение с през 2019 година, т.е. преди пандемията да затвори кината. Останалите са от продажби на права, предоставяне чартърен на пространства и продажби на бързооборотни артикули.

От финансовите резултати на Cineworld group се вижда, че трупането на задължения се е задълбочило точно през 2020 година, когато кината бяха затворени през по-голямата част от годината.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР