Компанията Byju's, която някога беше сред най-ценните стартъпи в областта

...
Компанията Byju's, която някога беше сред най-ценните стартъпи в областта
Коментари Харесай

Големият провал на Byju`s – водещия стартъп за образование през пандемията

Компанията Byju's, която в миналото беше измежду най-ценните стартъпи в региона на просветителните технологии в света и любим на вложителите по време на пандемията, означи трагичен спад в положението си след оперативни и финансови неуспехи през последните месеци.

Експертите настояват, че това е нужна промяна в бичия интервал на индийските стартъпи.

Byju's се разраства прекомерно бързо и прекомерно рано, изяснява пред BBC Шрирам Субраманян, който управлява самостоятелна компания за изследвания и съвещания в региона на корпоративното ръководство.

Основана през 2011 година, Byju's започва приложението си за образование през 2015 година С 15 млн. клиенти до 2018 година компанията  за просветителни технологии се трансформира в еднорог, оценен на 1 милиарда $.

Тя се разрасна доста по време на пандемията, защото учениците се насочиха към онлайн образование. Но през 2021 година тя регистрира загуба от 327 млн. $, което е 17 пъти повече от миналата година, добавя BBC.

Оценена на 22 милиарда $ предходната година, оценката на Byju's беше понижена на 5,1 милиарда $ тази година от Prosus NV, най-големият вложител и акционер на компаниятa.

Дружеството не отговори на запитванията за коментар от BBC.

Анирудха Малпани, благ вложител и гневен критик на бизнес модела на Byju's, споделя, че компанията е имала " шанс на хартия ". " Има огромна разлика сред цената и оценката ", добавя той.

Byju's похарчи 2 милиарда $ през 2021 година, с цел да придобие стартъпи в региона на просветителните технологии като WhiteHat Jr, Aakash, Toppr, Epic и Great Learning. Скоро по-късно изпревари платформата за цифрови заплащания Paytm, с цел да се трансформира в най-ценения стартъп в Индия.

Byju's вложи стотици милиони в маркетинга си, като притегли за посланици на марката си суперзвездата на Боливуд Шах Рух Хан и футболната звезда Лионел Меси. Тя стана главен спонсор на индийския тим по крикет и формален спонсор на Световната купа по футбол през 2022 година

Но през последните месеци компанията е заливана от тъжби, защото родителите я упрекват, че не извършва обещанията си - принуждава ги да купуват курсове, които не могат да си разрешат, а по-късно не дава обещаните услуги.

Бившите чиновници се оплакват от културата на продажби под мощен напън и нереалистични цели. През миналата година са съкратени хиляди чиновници в опит за понижаване на разноските.

Въпреки че Byju's отхвърли обвиняванията, тя към този момент е обект на следствия от страна на държавното управление.

През април индийските управляващи нахлуха в офиса й в Бенгалуру поради съмнения в нарушение на валутните закони. Компанията отхвърли да е направила каквото и да е нарушаване и увери служащите си, че е спазила напълно законите.

През май кредиторите подадоха иск в американски съд, като я упрекнаха в несъблюдение на заплащанията и нарушение на изискванията на съглашението за заем, в това число месеци наред закъснение на публикуването на финансовите доклади.

Кредиторите също по този начин упрекнаха компанията в отклонение на средства посредством основаното си в Съединени американски щати дъщерно сдружение Alpha - изказване, което Byju's отхвърли.

През юни, откакто се заяви за пропуснато лихвено заплащане в размер на близо 40 млн. $, Byju's заведе иск против кредиторите. Освен това тя стартира още един кръг от съкращения, като уволни близо хиляда чиновници. Фирмата очакваше още проблеми от личните си инспектори.

Deloitte Haskins and Sells Llp се отхвърлиха от функционалностите си на инспектори на компанията, базирайки се на забавянето на представянето на финансовите доклади на Byju's. Одиторите обявиха, че това е повлияло на способността им да оценят счетоводните доклади на компанията.

Скоро по-късно пристигна новината, че трима от членовете на борда на шефовете са подали оставка, като са останали единствено основният изпълнителен шеф, брачната половинка му и брат му.

" Byju's не съумя да се оправи със стандарта, който се чака от компания с нейния размер ", съобщи К. Ганеш, сериен бизнесмен и благ вложител, основал един от най-големите онлайн магазини за хранителни артикули в Индия - BigBasket. Забавянето на подаването на финансовите доклади е " недопустимо и безсъвестно ", добавя той.

" Повечето браншове, които се възползваха от пандемията и бързо се разраснаха, в този момент са изправени пред насрещни ветрове, защото връщането към естествения живот беше по-драстично, в сравнение с чакаха ", изяснява Ганеш. " Това важи за всички компании в бранша на просветителните технологии. "

Експертите настояват, че капацитетът на бранша е бил надценен по време на пандемията.

Тези стартъпи бяха оценени на " стратосферно, нереалистично равнище ", а в този момент се правят оценка на " реалистични равнища ", безапелационен е Ганеш. Допълва, че една от аргументите Byju's да се намира на настоящия си кръстопът е " нездравословната " конструкция на управителните препоръки на фирмите, финансирани от рискови капиталисти.

" Когато в борда са единствено мениджъри, създатели и вложители - всеки от които е задължен да пази личните си ползи, няма кой да отбрани ползите на компанията. За разлика от обществените сдружения, където регулаторните правила обезпечават набор от самостоятелни шефове в борда и упорстват за одитен комитет, ръководен от самостоятелен шеф ", счита Ганеш.

Той и други специалисти в бранша се застъпват за концепцията стартъпи, които доближат несъмнено равнище, да бъдат задължени да работят като обществени сдружения.

Byju's си е сложил краен период да завърши одита за 2022 година в края на септември, а за 2023 година в края на декември.

Анализаторите обаче са обезпокоени, че настоящето състояние на Byju's ще има единствено краткосрочно влияние върху екосистемата на стартъпите в Индия. И допълват, че вложителите са привикнали да се оправят с бичи и мечи интервали и имат къса памет, когато става въпрос за такива спадове.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР