Компанията AMD обмисля използването на изпарителна камера като част от

...
Компанията AMD обмисля използването на изпарителна камера като част от
Коментари Харесай

Процесорите Ryzen 7000 можеха да получат вградена изпарителна камера, но AMD промени решението си

Компанията AMD обмисля потреблението на изпарителна камера като част от топлоразпределителя (IHS) в процесорите Ryzen 7000, само че в последна сметка се отхвърли от тази концепция. За това в диалог с Gamers Nexus сподели водещият експерт на AMD в региона на термодинамиката и охладителните системи Сукеш Шеной (Sukesh Shenoy).

Компанията AMD стартира създаването на новаторски терморазпределителен похлупак още преди пандемията. Концепцията допуска включването на изпарителна камера в капака на процесора. Прототип на такава система беше демонстриран от Стив Бърк (Steve Burke) от Gamers Nexus като част от обиколката му в лабораторията на AMD в Тексас.

Прототип на капака на топлоразпределителя в Ryzen 7000 с изпарителна камера

Чиповете AMD Ryzen 7000 с архитектурата Zen 4 за процесорния конектор AM5 са със същия размер, като техните прародители за конектора AM4. AMD реши да не трансформира размера на процесорите, с цел да резервира съвместимостта на актуалните охладителни системи с новите чипове, опростявайки за потребителите процеса по прехода към новата платформа.

В последна сметка AMD изостави концепцията за включване на изпарителна камера в капака на процесорите Ryzen 7000, защото температурната разлика с елементарния похлупак беше едвам към 1°C. Освен това, по време на дейната тестова фаза на инженерните мостри от процесорите Ryzen 7000 беше открито, че при непрестанно натоварване съществуването на изпарителна камера води по-скоро до негативни резултати под формата на по-високи температури на чипа спрямо тези мостри, които употребяват стандартен похлупак. Финансовите съображения също изиграха роля. С изпарителната камера, като част от IHS, процесорите ще костват повече.

Компанията стигна до извода, че въпросът по отношение на избора на подобаваща охладителна система за процесорите Ryzen 7000 е по-голям от съществуването на вградена в капака на процесора изпарителна камера.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР