Компанията 21st Century Fox на магната Рупърт Мърдок обеща да

...
Компанията 21st Century Fox на магната Рупърт Мърдок обеща да
Коментари Харесай

Мърдок гарантира независимостта на Sky News

Компанията 21st Century Fox на магната Рупърт Мърдок даде обещание да подсигурява независимостта на новинарския канал Sky News, в случай че успее да го придобие.

21st Century Fox декларира, че ще се ангажира да поддържа Sky News в настоящия му тип минимум пет години и ще сътвори изцяло самостоятелен ръб, който да управлява малкия екран.

Още през 2016 година Мърдок разгласи желанията си да купи 61% от малкия екран Sky и по този начин да се придобие 100% от нея.

През януари обаче английският антимонополен регулатор (The Competition and Markets Authority - CMA) предложи на държавното управление да блокира договорката, защото посредством нея милиардерът ще има прекомерно мощен надзор върху английския медиен пазар.

В същото време регулаторът разгласи и другите свои - изваждането на канала Sky News от договорката или недопускането той да попадне под контрола на семейството Мърдок.

От 21st Century Fox обясниха в своята позиция от 12 февруари, че комбинираният резултат от техните оферти значи, че "при никакви условия членовете на фамилията няма да могат да въздействат (директно или индиректно) на публицистичната линия или политика на Sky News ".

През септември предходната година английското държавно управление изиска от антимонополистите да ревизират договорката заради подозрения, че посредством нея семейство Мърдок ще придобие прекомерно доста власт на медийния пазар. Притесненията на управляващите бяха подбудени от това, че Мърдок към този момент има три английски вестника - The Sun, The Times и The Sunday Times.

Британският антимонополен регулатор ще се произнесе по случая дефинитивно до 1 май 2018 година. Тогава ще показа експертното си мнение на министъра, отговарящ за цифровите технологии в Обединеното кралство - Мат Хенкок.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР