Компания със съосновател и съдружник българин получи одобрението на австралийското

...
Компания със съосновател и съдружник българин получи одобрението на австралийското
Коментари Харесай

Българска следа в най-голямата слънчева и вятърна ферма в света

Компания със съосновател и съучастник българин получи утвърждението на австралийското държавно управление за реализацията на най-мащабната слънчева и вятърна плантация в света, с планирана стойност от $36млрд, която ще изнася зелен водород от Австралия към Азия.

Става въпрос за мега плана " Ейшът Ринюъбъл Енерджи хъб " - (AREH), ситуиран в Западна Австралия. Той е създаден от " Си Дабълю Пи Ринюъбълс " (CWP Renewables), която е дъщерна компания на капиталовия фонд " ПостСкриптум " (), чийто фокус е устойчивото развиване, а централния му офис е в София. В консорциума за реализацията на плана вземат участие още инфраструктурният фонд " Ай Си И " (ICE), капиталовата банка " Маккуайър " (MacQuarie) и производителя на вятърни турбини " Вестас " (Vestas).

Съосновател и съучастник в компанията зад плана е българинът Димитър Енчев, който от офиса в София, дружно с екипа си, от няколко години способстват за създаването и стратегическото обмисляне на най-големия и новаторски ВЕИ план в света.

" Различното и новото в този план е освен мащабът му и проектите ни да достигнем 26 000 МВ хибридно произвеждане на ток от вятър и солар, само че и потреблението на този на ниска цена ток за производството на зелен водород за износ ", изяснява Димитър Енчев, представен в известието за утвърждението на плана.

" Само с планове от подобен мащаб ще можем да реализираме задачите за декарбонизация на международната стопанска система и да адресираме климатичната рецесия. Надяваме се нашият план да бъде катализатор и след него да последват други такива ", добавя той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР