Компаниите в сектора на информационните и комуникационни технологии в България

...
Компаниите в сектора на информационните и комуникационни технологии в България
Коментари Харесай

2,5 млрд. евро годишен оборот генерират компаниите в ИКТ сектора


Компаниите в бранша на осведомителните и информационни технологии в България генерират годишен оборот от към 2,5 милиарда евро. Това заяви заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на откриването на кръглата маса „ Електронното ръководство и Интернет на нещата “ през миналата седмица. Акцент в неговото изявление бяха процесите по дигитализиране на стопанската система в световен аспект и заплахите и опциите пред България от навлизането на „ Индустрия 4.0 “.

Той акцентира, че страната ни има редица преимущества, които би трябвало да се употребяват дейно. Посочено бе, че дружно с ИКТ бранша, стабилно пораства и интернет търговията, въпреки и към момента да не са достигнати размерите, които се генерират на Запад. „ Онлайн продажби в България от бизнеса към клиентите се правят оценка на към половин милиард лева “, уточни зам.-министър Манолев. Като проблем бе регистриран, че в него към момента не вземат участие задоволително интензивно дребните и междинни предприятия. Затова и Министерството на стопанската система, с поддръжката на Европейския съюз, започва редица начинания в тази посока – последната е от изминаващата седмица, когато от София започва план на Европейската комисия, ориентиран към дигитализиране на предприятията от Централна и Източна Европа, стана ясно от неговото изявление.

„ Налице е поетапно дигитализиране на субектите в икономическата сфера в България, само че то към момента не се случва с темповете, които желаеме. Затова е доста значимо администрацията да предизвиква този развой. А тук ролята на е-управлението е основна, само че то няма да даде отговори на всички проблеми на бизнеса “, акцентира икономическият заместник-министър. Според него процесът по понижаване на административната тежест за бизнеса и жителите, който е главен приоритет за държавното управление, е най-малко толкоз значим, колкото и внедряването на е-услугите. „ Защото, в случай че услугите ни са тежки и бавни, няма да има огромно значение дали се случват по електронен или физически път “, добави Александър Манолев. Той заяви, че единствено в Министерството на стопанската система се вкарват промени и облекчения в 60% от всички услуги и режими, които се дават, а сходни процеси се случват във всички институции.

В събитието присъединяване взеха евродепутатът Владимир Уручев, заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов, ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, ръководителят на Държавната организация „ Електронно ръководство " Атанас Темелков и други Видео послание към гостите насочи еврокомисарят по цифровата стопанска система и общество в Европейска комисия Мария Габриел.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР