Компаниите Пфайзер и Бионтех кандидатстваха ваксината им за COVID-19 да

...
Компаниите Пфайзер и Бионтех кандидатстваха ваксината им за COVID-19 да
Коментари Харесай

Пфайзер иска условно одобрение на COVID ваксината си от Европейската агенция по лекарствата

Компаниите " Пфайзер " и " Бионтех " аплайваха имунизацията им за COVID-19 да бъде утвърдена условно от Европейската организация по медикаментите, заяви ДПА. Производителят желае имунизацията да бъда налична в Европа до края на годината.

Германия си слага за цел първите хора от уязвими групи и от здравните служащи да бъдат имунизирани против новия ковид през януари, съобщи здравният министър Йенс Шпан, представен от Ройтерс. Германските управляващи приготвят специфични имунизационни центрове, които би трябвало да са подготвени в средата на декември, макар че тогава евентуално още няма да има подготвена ваксина, добави министърът.

Здравни служащи ще имунизират хора с мобилни екипи във имунизационните центрове, защото имунизацията на „ Пфайзър/Бионтех “ би трябвало да се съхранява при температура минус 70 градуса.

Германия възнамерява да купи минимум 100 милиона дози единствено от имунизацията на „ Пфайзер/Бионтех “.

Същевременно представител на Европейската комисия заяви, че Европейската организация по медикаментите прави оценка данните за имунизациите против CОVID-19, създадени от " Пфайзър " и " Модерна ", и към този момент не може да се уточни по кое време ще излезе със мнение. Това съобщи Българска телеграфна агенция.

Говорителят разясни, че в случай че имунизациите бъдат оценени позитивно, Еврокомисията ще би трябвало да даде утвърждение за допускане на препаратите до пазара в Европейски Съюз. Преди комисията да се произнесе, страните от Европейски Съюз би трябвало също да одобрят достъпа до имунизациите, посочи представителят след въпроси на конференция.

По неговите думи, с цел да може Европейска комисия да се произнесе позитивно, ще бъде належащо квалифицирано болшинство измежду страните от Европейски Съюз (55 на 100 от страните, представляващи 65 на 100 от европейското население).

Говорителят добави, че Комисията е подготвена да даде пазарен достъп броени дни след позитивното мнение на лекарствената организация.

Комисията ще работи в тази ситуация по незабавна процедура, съобщи представителят. Той добави, че Европейска комисия е подготвена да обезпечи на страните от Европейски Съюз помощ за преноса и съхранението на имунизациите. По неговите думи, откакто лекарствената организация и Европейска комисия дадат позволение, доставката на имунизациите ще бъде договаряна директно сред страните и производителите.

Говорителят прикани да не се смесват въпросите за обезпечаване на имунизациите и спекулациите с борсовата стойност на фармацевтичните сдружения след известията за сполучлива ваксина.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР