Компаниите очакват свиване на оборотите и по-малко поръчки, както и

...
Компаниите очакват свиване на оборотите и по-малко поръчки, както и
Коментари Харесай

Австрийските компании в България очакват по-трудна 2023 г.

Компаниите чакат стесняване на оборотите и по-малко поръчки, както и ненапълно потребление на индустриалния потенциал Липсата на квалифицирани фрагменти е една от най-сериозните спънки пред растежа Предимство за България като капиталова дестинация не престават да са ниските налози и участието в Европейски Съюз
Заради високите разноски и проблемите с веригите за доставки австрийските компании в България се приготвят за по-трудна година и чакат стесняване на икономическата интензивност. Това демонстрират резултатите от изследване на Advantage Austria, комерсиалния отдел към посолството на Виена у нас, извършено в края на 2022 година, в което присъединяване са взели 101 бизнеса. Близо половината от тях са песимистично настроени за тази година, въпреки този дял да е по-малък в съпоставяне със междинните равнища за Европа и района. На локално равнище пък за поредна година най-големите проблеми за фирмите остават.

С вложени тук над 5 милиарда евро, Австрия е вторият максимален източник на задгранични вложения в България, които основават над 300 хиляди работни места, посочи Филип Купфер, търговски консултант към Австрийското посолство, по време на представянето на резултатите от допитването. През 2022 година за месеците до октомври австрийският експорт към България е повишен с 37%, а търговията в противоположна посока - с 34%. Това задълбочаващо се партньорство е взаимноизгодно за двете страни, а смисъла му ще нараства в тези стопански предизвикателни времена, сподели Купфер.
Реклама Очакванията - стесняване на оборотите и по-малко поръчки
Високите разноски за сила и превоз, инфлацията и проблемите с веригите за доставки се отразяват зле на настройките на австрийските компании, опериращи в България - близо половината от тях се приготвят за утежняване на икономическата обстановка през идващите 12 месеца. За съпоставяне, преди година този дял е бил към 30%. Все отново тези цифри стоят добре на фона на общата картина. Песимистично настроени са 58% от австрийските компании в Европа, а за Източна Европа делът е 54%.

Тази година фирмите са настроени да са по-предпазливи. Като цяло те чакат стесняване на оборотите и по-малко поръчки, както и ненапълно потребление на индустриалния потенциал. " Заради по-високите енергийни и транспортни разноски и първични материали е нужен повече капитал, с цел да се създаде същото количество като преди ", уточни Купфер. Фирмите ще са по-малко склонни да вършат вложения. По отношение на наемането на чиновници обаче към този момент не се обрисува основна смяна в проектите.
Проблемите - корупция, администрация, непредвидимост
Най-големият проблем за австрийските бизнеси у нас, посочен от 92% от интервюираните, за поредна година са пропуските в битката с проведената престъпност и корупцията. Крайно отрицателна оценка по тази тематика са дали 45% от фирмите.
Реклама
На второ място измежду компликациите се подрежда непредвидимата икономическа политика, а за това евентуално способства политическата неустойчивост през последните 2 години и неналичието на постоянно ръководство с ясна посока. Големите компании нормално възнамеряват дълготрайно, споделиха представители на бизнеса, а " доверието е една от най-важните валути ". Затова непредвидени завои в икономическата и финансовата политика на страната затрудняват работата и евентуално вършат страната по-нежелана дестинация за вложения.

" Често се сблъскваме с неочаквани регулаторни промени, които не са разисквани или за които бизнесът не е осведомен, а това затруднява използването им ", сподели шефът на " ЕВН България груп " Александър Сипек.

Липсата на квалифицирани фрагменти, които да дават отговор на потребностите на бизнеса също е " една от най-сериозните спънки пред растежа " по думите на Сипек. Възможно решение е в страната да се приложи австрийският модел на дуално образование. Въпреки че опити за него се вършат от 9 години, страната към момента не се ангажира задоволително интензивно. Ключов проблем е, че законът не разрешава учениците да работят, а това опонира с концепцията на дуалното образование. За съпоставяне, в Австрия учениците в такива учебни заведения прекарват към 70-80% от времето си в производството, където по едно и също време натрупват умения посредством процедура. Образованието тук значително не дава отговор на потребностите на бизнеса и това води до спомагателни разноски за фирмите, които би трябвало да влагат в образованието на фрагменти. Не на последно място, бюрокрацията и бавните административни процедури са още една компликация за бизнеса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР