Компаниите, които настояват всеки служител да ходи всеки ден в

...
Компаниите, които настояват всеки служител да ходи всеки ден в
Коментари Харесай

Новото лице на офиса. Стягайте се, HR мениджъри!


Компаниите, които упорстват всеки чиновник да върви всеки ден в офиса, ще срещнат опозиция
(снимка: CC0 Public Domain)

Година и нещо след събитията, избрани като експлоадиране на пандемия, завръщането по офисите не може да се случи по този начин, както мнозина си го показват. Много от служащите не желаят да са още веднъж на бюрото. Офисът има нов образ и би трябвало да го осъзнаем в този момент, с цел да си спестим главоболия в близко бъдеще.

Някои от нас добре си поработиха от домовете по време на пандемията – седнали на дивана или на пода с преносим компютър в скута, съчетахме домашния уют с работата. Други, несъмнено, нямат този шанс – месарят и хлебарят, да вземем за пример, няма по какъв начин да реже месо или да меси самун отдалечено.

Но за тези от нас, които работят главно пред компютъра, отдалеченото работене се оказа благина. Можеш да хапваш обичаната си храна, вместо да дъвчеш сандвичи или да вървиш на заведение всеки обед. Можеш да си направиш кафе или чай когато си поискаш, можеш да седиш в каквато поза ти е комфортно, можеш да се мъкнеш в каквито облекла са ти най-удобни без терзание.

Мнозина от тези, които виждат отдалечената работа по този метод, биха желали да могат да продължат да работят от вкъщи си – в случай че не непрекъснато, то най-малко през огромна част от времето.

Бизнес-мениджърите пък са разкъсвани от разнообразни претекстове. Вижда се, диалозите в Zoom правят работа, само че продуктивността не е същата, отбелязва. Понякога хората правят някакви други неща на назад във времето. Запознанствата през видеочата не са ефикасна форма – човешкият мозък не запомня добре новите лица, срещнати през екрана.

А и да не беше всичко това, въпреки всичко хората в един бизнес би трябвало понякога да се срещат, да разискват, да поспорят, да се пошегуват и посмеят, да създадат „ брейнсторминг ”.

За другите настройки може да се съди по това какво вършат огромните ИТ компании. Ръководството на Фейсбук е изрично, че чиновниците на компанията могат да работят от вкъщи на цялостен работен ден. Главният изпълнителен шеф на Twitter Джак Дорси отсече, че служащите могат да продължат да работят отдалечено безкрайно.
още по тематиката
Гугъл промени песента: изначало поддържаше отдалеченото работене, само че неотдавна упорства чиновниците да се върнат в офисите, най-малко по три дни в седмицата. Шефът на Apple е още по-категоричен – хората би трябвало да си седнат по офисите, а в случай че доста се постанова, могат понякога да поработват от вкъщи, само че не повече от 20 дни в годината.

Анализаторите на обстановката се счупват от полемики. Според тях, доста чиновници към този момент нямат предпочитание да вървят всеки ден на работа в офиса, тъй като им се е усладило да си икономисват блъскането по пътя всеки ден на отиване и връщане. Времето, спестено от пътешестване, може да се употребява за работа (от работохолиците най-вече), а може и да добави персоналното време.

Компаниите, които твърдо упорстват всеки да върви всеки ден в офиса, ще се сблъскат със забележителна опозиция от тези, които в този момент избират дома за работа – и имат година доказателства, че и от вкъщи могат да бъдат ефикасни. Това не е всичко. Сега, когато към този момент знаем какво е да се работи от къщи, за доста хора това е фактор за избора на ново работно място.

Фирмите, които са драконовски прецизни на тематика вървене в офиса, могат да изгубят чиновници. Немалко от работещите при тях ще предпочетат да сменят работодателя, в случай че той им разрешава да работят от комфорта на своето „ у дома ”. Говори се даже за вълна от напускания.

Дори в случай че доста чиновници обезверено желаят да се върнат в офиса, би било неточност фирмите да се върнат към това, което е било преди пандемията. Промененият темп на трудовия живот през миналата година не може да бъде подценен. Умните мениджъри ще премислят упованията си от офис работата.

Офисът в този момент би трябвало да се трансформира в място за съдействие и ентусиазъм, а не в общ брой от бюра или стаи. Именно това – взаимната работа – е нещото, което оправдава ходенето на доста хора до едно и също място, наречено офис.

Наред с това мениджърите може да се окажат принудени да оправдават пред своите началници разноските за обезпечаване на офис-пространство и работно място в многолюден център на града. Това са наеми за площи, сметки за сила и други Не стига това, само че може да се наложи да оправдават пред чиновниците си потребността от губене на време в пътешестване и носене на несъмнено облекло.

Дълго време фирмите, изключително в региона на технологиите, използваха редица привилегии, с цел да задържат служащите по-дълго в офиса. Зони за хранене, безвъзмездни плодове и зеленчуци, кафе-машини, гейминг-зона с джаги или билярд, кино-зала – всички тези неща трябваше да притеглят чиновниците и да ги задържат за по-дълго.

Такива бонуси ще не престават да притеглят някои служащи, само че за други изцяло са изгубили стойност. Затова мениджърите ще би трябвало да помислят по какъв начин да поддържат, насърчат и възнаградят отдалечено работещите си сътрудници. Страхотното кафе в офиса и джагите на долния етаж няма да звучат привличащо на мнозина служащи, те имат потребност от различен тип поощрение.

Накратко казано, време е мениджърите да впрегнат всичкото си въображение, с цел да намерят новата формула на положителното съдействие в екипите си, на привлекателността на компанията като шеф, на насърчителните ограничения. Стягайте се, HR мениджъри!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР