Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО реши да не добавя

...
Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО реши да не добавя
Коментари Харесай

Големият бариерен риф е извън опасност – засега

Комитетът за международно завещание на ЮНЕСКО реши да не прибавя Големия бариерен риф към листата със застрашени обекти, макар че редица научни доказателства сочат, че той е заплашен от ново всеобщо избледняване през идното лято.

На съвещанието си в Париж в понеделник комитетът съобщи, че австралийското държавно управление е постигнало " забележителен прогрес ", само че рифът остава под " сериозна опасност " от изменението на климата и замърсяването.

Комитетът добави, че " устойчивите дейности за осъществяване на предпочитаните рекомендации на задачата са от значително значение за възстановяване на дълготрайната резистентност на рифа " и изиска от държавното управление да показа настояща информация до 1 февруари - в разгара на австралийското лято, оповестява CNN.

Учени обаче настояват, че няма изгледи за коренно усъвършенстване единствено след шест месеца, изключително откакто съгласно климатичните прогнози настъпването на Ел Ниньо - естествено съмнение на климата, което нормално има затоплящ резултат, ще направи океаните още по-горещи.

" Много климатолози са шокирани от обстоятелството, че това не е включено в листата ", споделя пред CNN Кимбърли Рийд от Центъра за рискови климатични феномени ARC и Университета Монаш.

" С актуалните ни политики и излъчвания, ние сме на път да стигнем до най-малко 99% спад в международните коралови рифове и в случай че това не значи, че са в заплаха, тогава не съм сигурна какво ще стане ", счита Рийд.

Големият бариерен риф е с повърхност от 345 000 квадратни километра е дом на над 1500 типа риби и 411 типа твърди корали. Всяка година той способства с милиарди долари за австралийската стопанска система и се популяризира интензивно пред задграничните туристи като едно от най-големите естествени чудеса на страната и света.

Откакто през 2021 година Комитетът за международно завещание на ЮНЕСКО за първи път повдигна въпроса за опцията за отсъждане на оценка " в заплаха ", поредните австралийски държавни управления работят интензивно, с цел да убедят комитета, че са пазители на естественото благосъстояние.

Министърът на околната среда съобщи пред кореспонденти във вторник, че не се извинява за това, че е лобирала пред ЮНЕСКО Големият бариерен риф да не бъде включен в към листата на застрашените. " Лобирането се състои в това да споделяме истината за нещата, които вършим ", съобщи министърът.

Тя акцентира какви са главните екологични политики на лейбъристкото държавно управление от идването му на власт през 2022 година, в това число изразходването на милиони долари за възстановяване на качеството на водата и ръководството на рифа, както и ограничения за понижаване на замърсяването на планетата, в това число установяване на цели за излъчванията и електрифициране на домовете.

При предходното държавно управление Големият бариерен риф претърпя всеобщо избеляване през 2016, 2017 и 2020 година, породено от по-високите температури на океана.  Друго избелване през 2022 година, първото по време на Ла Ниня, аналог на Ел Ниньо, което нормално има охлаждащо въздействие, провокира съществени опасения по отношение на вероятностите му и проектите за ръководство на страната, отбелязва още CNN.

В проекторешението комитетът на ЮНЕСКО съобщи, че рифът е претърпял " известно възобновяване " след последното избелване и че популациите на редица основни типове се усилват или са постоянни.

Комитетът изрече " признателност " за неотдавнашните дейности на държавното управление, само че съобщи, че е належащо да се направи повече за възстановяване качеството на водата и за " подсилване на проекта за рифа до 2050 година, с цел да се включат ясни задължения на държавното управление за понижаване на парниковите излъчвания ".

Правителството е наясно, че би трябвало още работа, с цел да се отбрани освен рифът, само че и хилядите австралийци, чиито работни места зависят от него, съобщи от своя страна министърът. " Никой не би трябвало да споделя на Австралия да се грижи за рифа през днешния ден. Никой не се отнася по-сериозно към опазването на рифа. Радвам се, че това беше прието от интернационалната общественост ".

Учените обаче показват, че е малко евентуално вероятностите пред рифа да се подобрят до 1 февруари.

" Актуализацията на отчета на ЮНЕСКО за Големия бариерен риф отсрочва идната оценка за оповестяването му като " заплашен " с още една година ", счита Тери Хюз, шеф на Центъра ARC за проучване на кораловите рифове към университета " Джеймс Кук ".

Австралийското бюро по метеорология съобщи, че настъпването на Ел Ниньо е " евентуално през идващите седмици ", макар че Националната океанска атмосферна администрация на Съединени американски щати (NOAA) и Световната метеорологична организация към този момент оповестиха настъпването.

" Тъй като изискванията на Ел Ниньо се ускоряват, доста е евентуално да станем очевидци на още едно всеобщо избелване през идващото лято, тъкмо след написването на отчета ", съобщи Хюз.

Дейвид Буут, професор по морска екология в UTS и президент на Австралийското сдружение за кораловите рифове, посочи очевидното несъгласие сред заявените от държавното управление старания за отбрана на рифа и неотдавнашното му утвърждение за нови планове за изкопаеми горива.

Според отчета на Австралийския институт " Coal Mine Tracker " държавното управление е одобрило три нови въглищни мини или разширения, откогато пристигна на власт през май 2022 година " Ще се изправи ли най-сетне федералното държавно управление пред действителността и ще спре ли целия рандеман и експорт на въглища и газ - изключително новите разработки като находището Адани? Може би е прекомерно късно да се избави рифът ", добавя Буут.

Джоди Румър, професор по морска биология в университета " Джеймс Кук ", счита, че светът би трябвало да се изправи пред сериозната опасност, която ускореното изменение на климата съставлява за Големия бариерен риф и други места по света. " Трябва последователно да понижим потреблението на изкопаеми горива. Да ги сменяем допустимо най-бързо през това десетилетие ", разяснява тя пред CNN.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР