Комитетът за лекарствени продукти в хуманната медицина (СНМР) към Европейската

...
Комитетът за лекарствени продукти в хуманната медицина (СНМР) към Европейската
Коментари Харесай

ЕМА препоръча бустерна доза от ваксината на Janssen поне 2 месеца след първата игла |

Комитетът за лекарствени артикули в хуманната медицина (СНМР) към Европейската организация по медикаментите (ЕМА) стигна до умозаключение, че бустер доза от имунизацията COVID-19 Vaccine Janssen може да се сложи най-малко 2 месеца след първата доза на хора на и над 18-годишна възраст, осведоми Единният информативен портал.

Тази рекомендация се основава на данни, съгласно които бустер доза от имунизацията COVID-19 Vaccine Janssen, приложена на възрастни минимум 2 месеца след първата доза, е довела до повишение на антителата против SARS-CoV-2 (вирусът, който предизвиква COVID-19). След слагане на бустер няма данни за риск от тромбоза в композиция с тромбоцитопения (TTS) или за други доста редки нежелани реакции, само че деликатното следене за това продължава.



CHMP също стигна до заключението, че бустер доза с COVID-19 Vaccine Janssen може да се приложи след две дози от една от иРНК имунизациите, позволени в Европейски Съюз - Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) или Spikevax (на Moderna).

Както при всички медикаменти, EMA ще продължи да преглежда всички данни за сигурността и успеваемостта на имунизацията COVID-19 Vaccine Janssen.

На национално равнище здравните управляващи могат да издават публични рекомендации по отношение на потреблението на бустер дози, както след сложена една доза от имунизацията COVID-19 Vaccine Janssen, по този начин и след две дози от иРНК имунизациите, като се вземат поради локалната епидемиологична конюнктура, съществуването на ваксини, успеваемостта и лимитираните данни за сигурност на бустер дозата.

Данните в поддръжка на рекомендацията за бустер на COVID-19 Vaccine Janssen ще бъдат налични в обновената продуктова информация.

ЕМА ще продължи да работи в тясно съдействие с националните органи и Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) при оценка на наличните данни и даване на рекомендации във връзка със отбрана на обществото в изискванията на продължаващата пандемия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР