Комитетът по паричната политика на централната банка на Република Турция

...
Комитетът по паричната политика на централната банка на Република Турция
Коментари Харесай

Турската централна банка отново понижи водещата си лихва

Комитетът по паричната политика на централната банка на Република Турция понижи главния лихвен % със 100 базисни пункта от 13 на 12 %, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Комитетът по паричната политика се събра през днешния ден под председателството на шефа на централната банка Шахап Кавджъоглу.

На съвещанието, следено деликатно от финансовите пазари, едноседмичната репо рента беше понижена от 13 на 12 на 100.

Турската централна банка предишния месец за първи път от началото на годината намали референтната си рента със 100 пункта до 13 %. Официалната статистика, оповестена по-рано през септември, сочи годишна инфлация от 80,21 %.

Турция следва ексцентричното виждане на президента Реджеп Тайип Ердоган, че високите лихви са причина за висока инфлация, а в същото време огромна част от света покачва своите лихви, с цел да се бори с инфлацията.

В прессъобщението на банката за днешната намира се показва, че повишаването на инфлацията продължава да се дължи на закъснелите и косвени резултати от повишението на енергийните разноски, провокирани от геополитически събития, на резултатите от образуването на цени, отдалечени от главните стопански индикатори, и на мощните отрицателни шокове в предлагането, провокирани от повишението на международните цени на силата, храните и селскостопанските първични материали.

Комитетът чака, че процесът на дезинфлация ще стартира, откакто се възвърне мирната конюнктура в международен мащаб, като за това ще допринесат и подхванатите решителни стъпки за подсилване на устойчивата ценова и финансова непоклатимост.

Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР