Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще проверява социолога и

...
Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще проверява социолога и
Коментари Харесай

Комисията по дискриминация проверява Михаил Мирчев за реч на омразата |

Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) ще ревизира социолога и учител проф. Михаил Мирчев за тирада на омразата и проповядване на расизъм и ксенофобия в лекциите си.

По отчет на Наско Атанасов, член на КЗД, се образува произвеждане пред Комисията, в което да се откри налице ли е нарушаване на Закона за отбрана от дискриминация, оповестяват оттова.

Обвинението в началото пристигна от студенти, част от Студентско общество за тъждество при Софийския университет. На 11 ноември те изпратиха   до ректора на СУ проф. Анастас Герджиков с копия до министъра на образованието Красимир Вълчев и ректора на УНСС проф. Димитър Димитров. В него написаха, че " от няколко дни проф. Мирчев разгласява в своя youtube канал записи на лекциите си пред студенти от СУ, в които разпростира крайнодесни и фашистки теории ", измежду които се открояват квалификации против роми, бежанци и мигранти, чернокожи хора, афганистанци, пакистанци, араби, турци, помаци, евреи и прочие

" Във втората си лекция професорът назовава пакистанците и афганистанците „ примитивни културни правила още от седми век “ и възпроизвежда лъжовни расистки тропи, ориентирани против ромите. Той назовава чернокожите и арабски мигранти в Италия „ нападателно и нежелаещо да се интегрира “ малцинство. В третата си лекция споделя за бежанците от Пакистан, Ирак, Сирия, Афганистан и Африка, че са „ надълбоко необразовани хора “, „ неспособни да учат, да имат полезност за учене “, „ годни единствено за някакъв доста първичен ръчен труд “. Малко по-рано в същата лекция назовава ромите в България „ много нападателна общественост с доста нападателно държание “. Прекарва дълго време да изяснява за раждаемостта на „ циганките “, която „ раздува общността им “ (...) В четвъртата лекция професорът декларира на бъдещите обществени служащи, че единственото, което може да „ оправи “ ромите е „ диктатурка " - пишат студентите.

На зараждащия се скандал професорът - някогашен претендент за кмет на София от Българска социалистическа партия - отговори с думите, че може да се извини само за " диктатурка би трябвало ". Той отхвърли да прави систематизирания за характерности на обособени етнически общности. Това обаче не спря реакциите.

Организация на евреите в България " Шалом " изрично се разгласи против курса на проф. Мирчев „ Социална работа с етно групи “ в сегашния му тип и наличие. " Призоваваме ректора и академичното управление на Университета да вземе незабавни и съответни ограничения за разрешаване на казуса. Смятаме, че академичната общественост би трябвало да се опълчва на сходни прояви ", написаха от " Шалом " на 12 ноември.

Днес към този момент е реалност и реакция от страна на Софийския университет. Общото заседание на Алма матер одобри декларация, в която се споделя:

Независимо от течащата процедура за инспекция по сигнал на студенти за расистко, ксенофобско и антисемитско наличие в лекции на съответен учител, на съвещанието си, извършено на 18 ноември 2020 година, Общото заседание на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ одобри следната декларация:

Споделяйки убеждението, че Софийският университет „ Св. Климент Охридски “ е академична институция, която обичайно задава и отстоява високите университетски стандарти в България и която в същото време носи своята отговорност за качеството на публичния спор у нас, заявяваме:

1. Свободата на словото подсигурява правото на рецензия към господстващите разкази и обяснителни модели. Софийският университет отстоява това право, като в това време не разрешава в негово име да бъдат подривани други основополагащи полезности. В този дух член 4 от Етичният кодекс на Университета постановява, че академичната независимост „ не нарушава непознатото достолепие “. Пагубно освен за академизма, само че и за обществото ни е да трансформираме свободата на словото в оправдание за словесна експанзия.

2. Високите университетски стандарти, с които Софийският университет с право се гордее, изключват превръщането на университетската катедра в естрада за стигматизация на човеци или цели групи. Нещо повече, сходно говорене употребява научно несъстоятелни понятия, хипотези и подходи в прорез със актуалните проучвателен достижения.

3. За българското общество са присъщи традициите на толерантност, съгласие и взаимно живеене. Всякакви дискриминационни, расистки и отричащи равноправието послания опонират на уговорката към демокрацията. Но те също по този начин разрушават нашите обичаи и по този начин подкопават основите, върху които сме построили взаимното ни общуване.

С оглед на всичко това, Софийският университет преутвърждава уговорката си към традициите на взаимното почитание и съгласие и уверено осъжда всички послания, които с претенцията да бъдат университетски, омаловажават други способи на живот и култури, или под друга форма подриват полезностите на равноправието.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР