Комисията за защита на конкуренцията започва задълбочено проучване относно намерението

...
Комисията за защита на конкуренцията започва задълбочено проучване относно намерението
Коментари Харесай

КЗК задълбочено ще проучва сделката за голям БГ застрахователен брокер

Комисията за защита на конкуренцията стартира задълбочено изследване по отношение на желанието на " Юнилинк България " да придобие едноличен надзор върху " Европейски Съюз Ди Ай Груп " (SDI), оповестиха от антимонополния орган.

Сделката е значима, тъй като при " зелена светлина " от Комисия за защита на конкуренцията двата най-големи застрахователни брокера у нас - I&G Brokers и SDI, ще се окажат с един и същи притежател. Става дума за финтех компанията Acrisure, която у нас влиза през полското си поделение Unilink. По данни на Комисията за финансов контрол SDI и I&G имат общ премиен доход от активност у нас за 2022 година в размер на над 300 млн. лв..
 SDI ще бъде добита от финтех компанията Acrisure
Най-големият осигурителен брокер в България ще има нов притежател

Купувачът има и I&G Brokers

Комисия за защита на конкуренцията прави обстоен разбор на пазара преди и след вероятно обединение на двете компании. Съвкупният им пазарен дял за 2022 година се пресмята на 15,61%, в случай, че останалите по-големи играчи ( " Марш ", " Амарант България " и " Брокер Инс " ) са с по към 4 на 100. Подобна е обстановката и при главните застраховки, предлагани от брокерите - новото обединяване би имало неколкократно по-голям пазарен дял от съперниците си.

" Комисията откри, че структурата на пазара е мощно раздробена с ясно диференцирани артикули. Консолидираният пазарен дял на участниците в концентрацията неведнъж ще изпревари този на останалите съществени участници на пазара, като на процедура има капацитет да докара до съсредоточаване на пазара и до значително преимущество пред останалите съперници. Предвид гореизложеното и в следствие от осъществената оценка Комисията стига до извода, че нотифицираната договорка поражда съществени подозрения за значително възпрепятстване на ефикасната конкуренция на съответните наранени пазари вследствие на реализирането й ", пишат от Комисия за защита на конкуренцията.
 Застрахователните брокери SDI и I&G Brokers ще имат един притежател - финтех компанията Acrisure
За по-малко от половин година: Американска компания придобива двата най-големи застрахователни брокера в България

Сделката визира стотици хиляди български клиенти

Отбелязва се и че SDI е разпознаваемо име на пазара, в това число - с награди от потребителски ранглисти, а също по този начин и предлага специфични артикули в партньорство с водещи застрахователи: " С оглед предлагането на реформаторски за пазара артикули предприятието се явява значима конкурентна мощ и може да се чака, че в следствие от елиминирането на конкуренцията на " Ес Ди Ай Груп " АД от страна на придобиващата група, конкурентната динамичност на съответния обиден пазар ще бъде доста възпрепятствана ".

От антимонополния орган акцентират, че " съществуването на трайни взаимоотношения с водачите измежду застрахователните компании, може да се одобри, че участниците в договорката имат опция да договарят по-добри условия и цени и/или да оферират спомагателни отстъпки за лична сметка ".

Именно по тази причина Комисия за защита на конкуренцията ще изследва връзките сред брокери и застрахователи, както и тези сред брокери и клиенти - физически лица или компании.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР