Комисията за защита на конкуренцията се произнесе по може би

...
Комисията за защита на конкуренцията се произнесе по може би
Коментари Харесай

КЗК наказа имитатори на ОК Супертранс

Комисията за защита на конкуренцията се произнесе по може би най-известната реплика на българския пазар - казусът с такситата ОК. Антимонополният орган неприемлива реплика на колите на " ОК Супертранс " от страна на сдружението " Заедно в Европа - ОК Такси ".

Този вид проблеми са към този момент с най-малко 15-годишна история. " ОК Супертранс " е една от първите таксиметрови компании у нас, която наложи типов аспект на своя автопарк. През годините по улиците на София обаче се появиха доста " клонинги " - коли с съвсем същите стикери, които обаче не са към компанията и возят на разнообразни цени. Преди въвеждането на таван на цените в столицата, точно возенето с сходни " копърки " можеше (напълно легално!) да докара до трицифрена сметка от гарата до центъра.
 От НДК до Бизнес парка за 27 лв.? Такситата в София желаят фрапантно повишаване
От НДК до Бизнес парка за 27 лв.? Такситата в София желаят фрапантно повишаване

Таксиметровите превозвачи упорстват и за единна цена

Особено неприятна е склонността на водачите им да оферират услугите си в региона на лечебни заведения, където обезпокоени поданици и посетители на столицата е по-малко евентуално да извърнат внимание на какво такси се качват.

Настоящото произвеждане обаче обгръща единствено интервала от началото на 2021 година до сегашния миг. В него " О " КЕЙ Супертранс " АД в детайли разказва типа на личните си коли - в това число записано в Патентно ведомство лого, телефон за поръчки 973-21-21 и рекламни стикери на " Първа капиталова банка ", сложени по силата на контракт с нея.

В същото време, със снимков материал е показано по какъв начин " Заедно в Европа-1-такси " (преименувало се на " Заедно в Европа - ОК Такси " ):
Копира дизайна, шрифта и цвета на логото; Изписва телефонен номер 972121, който съгласно " ОК Супертранс " не е автентичен и дори не е известно другата компания да има диспечерски пункт; На задните порти на колите поставя стикери, които образно наподобяват на тези на ПИБ, само че са да вземем за пример с надпис Fidank.
Приликите са доказани и от Комисия за защита на конкуренцията, като от комисията акцентират, че разликите са задоволително дребни, с цел да не бъдат незабавно възприети и оценени от консуматор, който стопира такси на улицата.
 Снимка 640788
Източник:

" Поведението на ответното сдружение по повод имитацията на външния тип (регистрирана марка и рекламни стикери) на един от първите и наложил се участник на пазара на даване на таксиметрови услуги следва да се преглежда като предумишлено, за оптимално приближаване до външния тип на колите на искателя и добиване на непозволени изгоди за сметка на последния ", акцентират от антимонополния орган, като дефинират действието като тежко и разпореждат неотложно преустановяване на откритата непозволена процедура.

Каква е глобата

От записаната в апартамент в ж.к. " Надежда " " ОК Такси " не са изпратили свое мнение по процедурата, а единствено Удостоверение за регистрация за осъществяване на таксиметров транспорт, счетоводни салда и доклади за доходи и разноски за 2021 година и 2022 година

Именно на база тях е и наказването - 10% от чистите доходи от продажби за финансовата 2022 година
 Такситата укриват 100 милиона лв. налози годишно
Такситата укриват 100 милиона лв. налози годишно

Според разбор на Министерство на финансите

В случая това са 10% от 43 000 лв. или 4300 лв.. Компанията има разрешителни за 289 таксита. За съпоставяне, при издадени разрешителни за 1264 таксиметрови автомобила (т.е. малко над 4 пъти повече), " ОК Супертранс " има доходи за 2021 година в размер на 4,675 млн. лв. (т.е. над 100 пъти повече).

Решението предстои на обжалване пред Административен съд - София област.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР