Комисията за защита на конкуренцията разреши на американската Грийнбокс ПОС“

...
Комисията за защита на конкуренцията разреши на американската Грийнбокс ПОС“
Коментари Харесай

Дружество за електронни пари става част от технологична фирма от САЩ

Комисията за защита на конкуренцията позволи на американската „ Грийнбокс ПОС “ да придобие директен едноличен надзор върху „ Транзакт Юръп Холдингс “ ООД - София, респективно заобиколен върху неговото дъщерно сдружение „ Транзакт Юръп “ ЕАД, оповестиха от регулатора.

От септември  предходната година „ Грийнбокс ПОС “, като покупател, и актуалните съдружници в „ Транзакт Юръп Холдингс “, като продавачи, са подписали контракт за покупка на дружествени дялове. Става въпрос за 100% от капитала на „ Транзакт Юръп Холдингс “, като по този метод „ Грийнбокс ПОС “ индиректно ще придобие и притежаваните от продавача акции от капитала на дъщерното сдружение „ Транзакт Юръп “ (100%).

Едно от предварителни условия по договорката е купувачът да получи позволение от Комисия за защита на конкуренцията. Договорът за покупка на дялове изисква и приемането на утвърждение от Българска народна банка за непряката смяна на собствеността на „ Транзакт Юръп “ в сходство със Закона за платежните услуги и платежните системи. Към момента на подаване на уведомлението пред Комисия за защита на конкуренцията, „ Грийнбокс ПОС “ е в развой на известяван на Българска народна банка.

Крайният период за привършване на договорката е избран на една година, считано от датата на нейното подписване (т.е. до 3 септември 2022 г.), в случай че страните не уговорят в допълнение друг период.

Съгласно уведомлението от претендент купувача задачата на придобиването на „ Транзакт Юръп “ е посредством потребление на съществуващия програмен продукт и инфраструктура да се рационализира обслужването на клиентите, както и да се разшири към този момент построеното от „ Транзакт Юръп “. " Грийнбокс ПОС " ще разшири потенциала си чрез лицензите на „ Транзакт Юръп “.

Ролята на „ Грийнбокс ПОС “ като вложител ще обезпечи ускорение на проектите и тактиката по сполучлив и своевременен метод, а като снабдител ще подсигурява запазването на водеща роля на непрестанно развиващия се и придирчив пазар. „ Транзакт Юръп “ ще резервира своята еластичност и пригодливост, с цел да бъде в крайник с всички условия на пазара, както и от опцията да приспособява регулаторните промени в качеството си на пазарен водач.

„ Грийнбокс ПОС “ възнамерява да усъвършенства успеваемостта на „ Транзакт Юръп “, употребявайки лични запаси и благоприятни условия. По този метод ще се даде опция за по-високо равнище на присъединение на клиенти, ръководство на риска и оперативно осъществяване.

Според „ Грийнбокс ПОС “ България ще играе значима роля в платежната промишленост освен като доста добре одобрен и развъртян пазар, само че и заради съществуването на високо квалифицирани експерти.

„ Грийнбокс ПОС “, е обществено сдружение, учредено и съществуващо според законите на щата Невада. Акциите му от февруари 2021 година се търгуват на контролирания пазар NASDAQ. Това е софтуерно сдружение, което създава, пласира и продава новаторски платежни решения, основани на блокчейн технологии, които могат да се употребяват в разнообразни стопански сфери. Основните артикули на сдружението са свързани с предложение на софтуерни решения за разплащане и ръководство на средства, в това число виртуални ПОС терминали. Дружествата от групата на „ Грийнбокс “ оперират на пазара на финансовите технологии в Съединени американски щати и Канада, като дават платежни решения за електронната търговия.

„ Транзакт Юръп Холдингс “ е с предмет на активност: покупко-продажби за придобиване, предписание и ръководство на активи.  Дружеството не реализира независима стопанска активност. Основаната икономическа цел на сдружението е присъединяване в и ръководство на неговото дъщерно сдружение „ Транзакт Юръп “.

„ Грийнбокс ПОС “ не реализира надзор върху предприятия на територията на България.

„ Транзакт Юръп Холдингс “ управлява „ Транзакт Юръп “, което е лицензирано от Българска народна банка сдружение за електронни пари, което има право да прави и платежни услуги по член 4, т. З и т. 5 от Закона за платежните услуги и платежните системи. В основата на своята активност сдружението прави услугата acquiring (акуайъринг), която разрешава култивиране на картови заплащания от името на търговците посредством потребление на особено създаден портал, който извършва функционалността на виртуален ПОС терминал. Приемането на заплащания (акуайъринг) като тип платежна услуга, включва в себе си както обичайните модели на приемане, структурирани към потреблението на платежни карти, по този начин и другите бизнес модели, в това число тези, при които взе участие повече от един приемащ индивид и които изискват разнообразни софтуерни решения.

Общият оборот на „ Транзакт Юръп Холдингс “ през 2020 година от даване на услугите „ acquiring ”, „ issuing ” и „ online payments ” (в размер на 24.31 млн. лева.) е осъществен на територията на България. По-голямата част от оборота е от даването на услуги на клиенти отвън страната. Групата на „ Грийнбокс ПОС “ не реализира директно или посредством свързани лица активност в Европа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР