Комисията за защита на конкуренцията проверява съмнителни практики за картел

...
Комисията за защита на конкуренцията проверява съмнителни практики за картел
Коментари Харесай

КЗК проверява за картел между големите търговски вериги

Комисията за защита на конкуренцията ревизира съмнителни практики за картел сред огромните търговски вериги.

Извършват се няколко неочаквани проверки в офисите на вериги хипермаркети, на сдружения и техни сдружения, свързани с производството и търговията на съществени хранителни артикули в страната, оповестиха от комисията.

Внезапните инспекции целият изземването на документи и преписка, които би трябвало да дадат изясненост за комерсиалните практики при питателните артикули поради забележителното нарастване на цените. Регулаторът се самосезира за установяването на възможни форми на неразрешени съглашения сред редица участници по всички равнища на дистрибуция в хранителния бранш.

Икономически разбор на пазарната обстановка, извършенот комисията, е открил, че забележителният ценовия растеж при храните на едро и на дребно няма пазарна аргументация. Затова регулаторът ще търси спомагателни непазарни фактори, които водят до повишението на цените на храните от първа нужда. Комисия за защита на конкуренцията не изключва съществуването на незаконосъобразни практики в търговията и позволява вероятността трендовете на пазара да се дължат на практики, сделки и съглашения, които лимитират конкуренцията.

Действията на място се правят от чиновници на комисията, със съдействието на чиновници на Министерство на вътрешните работи след получено правосъдно позволение от Административния съд на София област.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР