Комисията за защита на конкуренцията не разрешава на „Еврохолд“ да

...
Комисията за защита на конкуренцията не разрешава на „Еврохолд“ да
Коментари Харесай

КЗК стопира „Еврохолд“ за българските активи на ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията не позволява на „ Еврохолд “ да купи българските активи на ЧЕЗ, излиза наяве от решение на антимонополната комисия.

С Решение №1169 от 24.10.2019 година Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) забрани концентрацията сред предприятия, която ще се реализира посредством придобиване на заобиколен едноличен надзор от страна на „ Еврохолд България “ АД върху предприятията на ЧЕЗ в България.

На база постъпилата информация и доказателства в хода на изследването по кореспонденция КЗК-822 от 2019 година, Комисията откри, че нотифицираната договорка ще породи конгломератни резултати на застрахователния пазар и на електроенергийния бранш. Планираната договорка ще докара до значително увеличение пазарната мощност на концентриращите се предприятия, които ще имат опция да работят в забележителна степен без значение от своите съперници.

Въз основа на цялостния разбор Комисията заключи, че обединяването на опита, икономическия запас и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния браншове основава предпоставки нотифицираната договорка да докара до определяне или усилване на господстващото състояние на обединената група и доста възпрепятстване на ефикасната конкуренция на съответните пазари.

Решението на Комисия за защита на конкуренцията може да бъде обжалвано в 14-днвен период пред Административен съд – София област.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР